Skip to main content

Εξάλειψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών

Τη σημασία της ασφάλειας κατά τη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση ανέδειξε πρόσφατη Επιστημονική Συνάντηση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι εξάλειψης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που αποτελεί μια από τις πιο τις σοβαρές επιπλοκές.

Η Επιστημονική Συνάντηση διοργανώθηκε από τον συντονιστή της ομάδας Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, κ. Στρατή Κολυμπιανάκη και το Διευθυντή της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας & Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, κ.  Βασίλη Κ. Ταρλατζή.

Το σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών εκδηλώνεται μετά από την ωοληψία και απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία της γυναίκας, ενώ είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, οι οποίες δυστυχώς μπορεί να απειλήσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή της.

Η ανάγκη εξάλειψης του εν λόγω συνδρόμου είναι προφανής, αφού δεν είναι πλέον αποδεκτό μια υγιής γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, να καταλήγει στο νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία της, μέχρις ότου το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών να υποχωρήσει.

Στην εκδήλωση, μια πλειάδα από ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους ομιλητές, με σημαντικό ερευνητικό έργο στο αντικείμενο της διέγερσης των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση, εξέτασε όλες τις πτυχές του συνδρόμου, με επίκεντρο τις θεραπευτικές εκείνες επιλογές που οδηγούν στην πλήρη εξάλειψή του.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η επαγωγή της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων με αγωνιστή της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών, που ουσιαστικά καθιστά το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών μια επιπλοκή του παρελθόντος.

Ερευνητές τόσο από την Ευρώπη όσο και από  την Αμερική αντιπαρατέθηκαν πάνω στον βέλτιστο τρόπο χρήσης της μεθόδου αυτής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια αλλά και να διατηρηθεί στο ακέραιο η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, η αποτελεσματικότητα και οι περιορισμοί παλαιότερων μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στη διέγερση των ωοθηκών και οδηγούσαν σε μείωση αλλά όχι στην εξάλειψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης, η ακρίβεια με την οποία ο κλινικός μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση του συνδρόμου, καθώς και οι μελλοντικές προοπτικές στον τρόπο επαγωγής της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων κατά την διέγερση των ωοθηκών.

Το κεντρικό μήνυμα αυτής της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης ήταν ότι τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να απολαμβάνουν συνθήκες μηδενικού κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου  υπερδιέγερσης . Οτιδήποτε λιγότερο, είναι φανερό ότι δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλευρά των ζευγαριών, πολύ δε περισσότερο, από την πλευρά των ιατρών.