Skip to main content

Ένας στους δύο ασθενείς με άσθμα έχει ελλιπή έλεγχο της νόσου του

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με άσθμα (53,5%) έχουν ελλιπή έλεγχο της νόσου τους, παρά τη διαθεσιμότητα θεραπειών, ενώ πολύ χαμηλό κρίνεται το ποσοστό σωστής χρήσης των συσκευών εισπνοής (έως και 28% στις ανεπτυγμένες χώρες).

Τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς περίπου 235 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άσθμα, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων θα μπορούσε να αυξηθεί σε 300-350 εκατ. έως το 2025. Το άσθμα προκαλεί περίπου 180.000 θανάτους ετησίως. Επίσης, οι ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενο άσθμα απουσιάζουν διπλάσιες ημέρες από την εργασία τους, σε σχέση με τους ασθενείς με καλά ελεγχόμενο άσθμα, όπως επίσης είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν κρίσεις άσθματος και να χρειάζονται θεραπεία σε νοσοκομείο.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το άσθμα στην Ελλάδα είναι περιορισμένα, ωστόσο υπολογίζεται ότι το 8,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Ως γνωστόν, το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων, προκαλώντας συριγμό, δύσπνοια και βήχα. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, και συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Οι δύο πιο συνηθισμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του άσθματος είναι η σπιρομέτρηση, η οποία μετράει το πόσο γρήγορα και με τι όγκο εισέρχεται και εξέρχεται ο αέρας από τους πνεύμονες και ο έλεγχος μέγιστης εκπνευστικής ροής, που μετράει το πόσο γρήγορα ένα άτομο μπορεί να εκπνεύσει αέρα από τους πνεύμονές του.

Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά όταν είναι ελεγχόμενο, οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τα προβληματικά συμπτώματα την ημέρα και την νύχτα, να χρησιμοποιούν λίγη ή καθόλου ανακουφιστική φαρμακευτική αγωγή και να έχουν παραγωγική και σωματικά δραστήρια ζωή. Οι θεραπείες συνήθως λαμβάνονται χρησιμοποιώντας μία εισπνευστική συσκευή και εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: θεραπείες για ανακούφιση σε μία κρίση άσθματος και θεραπείες συντήρησης για την συστηματική διαχείριση της νόσου.