Skip to main content

Μία πρωτεΐνη του αίματος δείκτης διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον

Μία πρωτεΐνη θα βοηθά στο μέλλον τους επιστήμονες να διαγνώσουν τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες παρόμοιες διαταραχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Σουηδών επιστημόνων, μια πρωτεΐνη του αίματος η NfL αποτελεί συστατικό των νευρικών κυττάρων και απελευθερώνεται στον οργανισμό, όταν αυτά πεθαίνουν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology». Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας ανέπτυξαν ένα «υπερευαίσθητο» τεστ το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης της NfL στο αίμα. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμή σε 500 εθελοντές, εκ των οποίων κάποιοι ήταν υγιείς και κάποιοι έπασχαν από νόσο Πάρκινσον ή από Πάρκινσον Plus σύνδρομο.

Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα της NfL ήταν όντως υψηλότερα στους ασθενείς που είχαν κάποιο από τα άτυπα σύνδρομα και πως μπορούσε να ξεχωρίσει με μεγάλη ακρίβεια τους υγιείς από τους ασθενείς.

Ωστόσο η ευαισθησία της μεθόδου στον διαχωρισμό των ασθενών με Πάρκινσον από εκείνους με Πάρκινσον Plus σύνδρομα παρουσίαζε διακύμανση ανάλογα με τα έτη διάγνωσης. Ειδικότερα, ήταν 70% για όσους είχαν διαγνωστεί την τελευταία τριετία με Πάρκινσον ή Πάρκινσον Plus σύνδρομο, αλλά 80-82% για όσους είχαν διαγνωστεί 4-6 χρόνια νωρίτερα.

Αναφερόμενος στη μελέτη αυτή ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρείας νόσου Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» τόνισε ότι τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για το μέλλον των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών, και σίγουρα να γίνουν βελτιώσεις στην εξέταση για να αυξηθεί η ευαισθησία της.

Σύμφωνα με το γιατρό, για να ξεκινήσει κάποια κλινική εφαρμογή της μελέτης, πρέπει να καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο που θα περιέχει τις τιμές της πρωτεΐνης και τη σημασία τους. Αυτό απαιτεί πολλές ακόμα μελέτες, σε διάφορα εργαστήρια και σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Παρόλα αυτά ο κ. Ζήκος επεσήμανε ότι και προγενέστερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί επί του θέματος, έχουν διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον έχουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης NfL στο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο τους (εγκεφαλονωτιαίο υγρό), αλλά η εξέτασή του μπορεί να γίνει μόνο με παρακέντηση στην πλάτη (οσφυονωτιαία παρακέντηση).