Skip to main content

Αργεντινή: Εκατοντάδες νεκρά φλαμίνγκο λόγω της γρίπης των πτηνών

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Μια επιδημία γρίπης των πτηνών σκότωσε 220 φλαμίνγκο στη βορειοδυτική Αργεντινή, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Τα νεκρά πτηνά ανήκουν στο είδος φλαμίνγκο του Τζέιμς (Phoenicoparrus jamesi), το οποίο ζει σε μεγάλα υψόμετρα στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή και το Περού.

Το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται σήμερα στη Νότια Αμερική μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο σμήνος μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο και σε άλλα θηλαστικά μέσω των περιττωμάτων και του σάλιου.

Τον Αύγουστο, περισσότερα από 50 θαλάσσια λιοντάρια πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στις ακτές του Ατλαντικού της Αργεντινής και νωρίτερα φέτος χιλιάδες από αυτά βρέθηκαν νεκρά στη Χιλή και το Περού.

Ορισμένες από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα φλαμίνγκο που βρέθηκαν νεκρά στη βορειοδυτική επαρχία Καταμάρκα ήταν θετικές στη γρίπη των πτηνών, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αξιωματούχος της βιοποικιλότητας Anabella Ahumada.

Οι λιμνοθάλασσες της περιοχής φιλοξενούν επίσης δύο άλλα είδη φλαμίνγκο, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τα φλαμίνγκο του Τζέιμς φαίνεται να έχουν μολυνθεί.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Προειδοποίησαν επίσης τους ντόπιους να μην αγγίζουν νεκρά ζώα.

Το φλαμίνγκο του Τζέιμς, γνωστό και ως φλαμίνγκο της Πούνα, χαρακτηρίζεται ως “σχεδόν απειλούμενο” από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πηγή: BBC