Skip to main content

Δείτε το Ντάμπο, το εντυπωσιακό σπάνιο χταπόδι της αβύσσου (βίντεο)

πηγή φωτό Ocean Exploration Trust/NOAA

Το παράξενο ανατομικά χταπόδι που ζει σε βάθη 3-4 χλμ. δεν είναι εύκολα εντοπίσημο.

Τα χταπόδια του γένους Grimpoteuthis είναι περισσότερο γνωστά ως χταπόδια Ντάμπο λόγω των μεγάλων πτερυγίων, που προβάλλουν από την κορυφή του σώματός τους, τα οποία μοιάζουν με τα αυτιά του ιπτάμενου ελέφαντα Ντάμπο, του διάσημου καρτούν της Ντίσνει. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος χταποδιών που ζουν σε βάθη των ωκεανών που κυμαίνονται από 3-4 χιλιάδες μέτρα ενώ έχουν εντοπιστεί Ντάμπο να κινούνται σε βάθη επτά χιλιάδων μέτρων. Όπως είναι ευνόητο η εμφάνιση αυτών των χταποδιών είναι πολύ σπάνια και ακόμη σπανιότερη είναι η καταγραφή τους σε εικόνες.

Μια πραγματικά απρόσμενη και καλοδεχούμενη φυσικά συνάντηση είχε ένα χταπόδι Ντάμπο μια υποβρύχια κάμερα. Ερευνητικό σκάφος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ocean Exploration Trust εξερευνά τα βάθη στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuākea. Πρόκειται για ένα Εθνικό Μνημείο των Η.Π.Α. που έχει καταχωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και περιλαμβάνει 583.000 τετραγωνικά μίλια του Ειρηνικού Ωκεανού συμπεριλαμβανομένων δέκα νησιών και ατόλων των Νήσων της Βορειοδυτικής Χαβάης. Στη διάρκεια ενός livestream όπου η κάμερα του σκάφους κατέγραφε εικόνες από το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο το σκάφος έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του ένα χταπόδι Ντάμπο και η παρουσία του καταγράφηκε και όπως ήταν αναμενόμενο οι εικόνες έχουν γίνει viral στο Διαδίκτυο.

Να σημειωθεί ότι τα χταπόδια Ντάμπο τρέφονται με μαλακόστρακα και έχουν κύριο χαρακτηριστικό τον παράξενο τρόπο που καταναλώνουνι την τροφή τους καθώς καταπίνουν ολόκληρα τα θηράματά τους.

Naftemporiki.gr