Skip to main content

Σύλβια Ζακκάκ (Βιολόγος) στο NaftemporikiTV: SOS για τα σπάνια είδη της πανίδας

Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών στον Έβρο

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «8-10» με την Μαρία Σμιλίδου παραχώρησε η Σύλβια Ζακκάκ. Πιο συγκεκριμένα, η βιολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου & Δαδιάς αναφέρθηκε στην μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στον Έβρο και στα προστατευόμενα είδη της πανίδας της ευρύτερης περιοχής.

«Η περιοχή της Δαδιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα αρπακτικά πουλιά της. Αυτά είναι που την κάνουν γνωστή παγκοσμίως. Έχει τη μοναδική φυσική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια και φιλοξενεί περισσότερα από δέκα είδη αναπαραγόμενων αρπακτικών πουλιών. Από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών συνολικά που απαντώνται σε ολόκληρη την Ευρώπη στη Δαδιά έχουν καταγραφεί τα 36. Και φυσικά τα πουλιά δεν είναι από μόνα τους, υπάρχει από κάτω ένα ολόκληρο οικοσύστημα για να τα υποστηρίξει… είναι τα τοπία, είναι τα έντομα, τα θηλαστικά, η βλάστηση κλπ».

Σε ερώτηση σχετική με την εξέλιξη του δάσους την επόμενη μέρα των πυρκαγιών η κ. Ζακκάκ σχολίασε: «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις. Θα παρακολουθούμε την πορεία διαδοχής στο δάσος, πως εξελίσσεται και πως αποκαθίσταται σταδιακά και αναλόγως θα προχωράμε βήμα βήμα με στόχο την όσο βέλτιστη δυνατή αποκατάστασή του. Δε μπορούμε από τώρα να πούμε πως θα είναι το δάσος σε 20 χρόνια, είναι αδύνατο να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις».