Skip to main content

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος μέδουσας με 24 μάτια (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζεται το νέο είδος μέδουσας (πηγή φωτό Hong Kong Baptist University

Βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος της και έχουν διαφορετικές λειτουργίες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Zoological Studies» ερευνητές του Πανεπιστημίου Baptist στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάζουν ένα άγνωστο είδος μέδουσας που ανακάλυψαν σε μια περιοχή με διάσπαρτες μικρές λιμνούλες με λασπωμένο νερό σε μια περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια μεδουσών που είναι περισσότερο γνωστές ως «box jellyfish» οι οποίες είναι δηλητηριώδεις. Αυτές οι μέδουσες μπορούν με ένα μόνο τσίμπημα τους να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και δερματική νέκρωση, ενώ αν η δόση του δηλητηρίου στον οργανισμό είναι αρκετά μεγάλη, επέρχεται καρδιακή ανακοπή και θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά. Ενα είδος box jellyfish που ζει στην Αυστραλία θεωρείται το πιο δηλητηριώδες θαλάσσιο ον στον πλανήτη.

Όπως και οι υπόλοιπες box jellyfish έτσι και αυτή διαθέτει 24 μάτια. Σε αυτή τη μέδουσα τα μάτια είναι χωρισμένα σε έξι σετ των τεσσάρων με τα μισά σετ να είναι στη μια πλευρά της κοιλιά της μέδουσας και τα υπόλοιπα στην άλλη πλευρά της κοιλιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε σετ λειτουργεί ως ένας διαφορετικού τύπου από τους άλλους αισθητήρας. Κάποια μάτια διακρίνουν σχήματα ενώ κάποια άλλα εντοπίζουν το φως με το σύνολο των δυνατοτήτων του κάθε σετ ματιών να επιτρέπει στη μέδουσα να ελέγχει πλήρως το περιβάλλον στο οποίο κινείται.

Η ερευνητική ομάδα ονόμασε το νέο είδος Tripedalia maipoensis τα μέλη του οποίου εντόπισε αρχικά πριν από τρία χρόνια στη διάρκεια και ξεκίνησε τις μελέτες για να ανακαλύψει την ταυτότητα αλλά και τις ιδιότητες του.

Naftemporiki.gr