Skip to main content

Δήμος Αθηναίων: Σε λειτουργία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Μειώνεται στο μισό ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγει στον ΧΥΤΥ Φυλής - Μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων

Από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σε πρώτη φάση, ο Σταθμός θα εξυπηρετεί τον δήμο Αθηναίων, αλλά και τον δήμο Αιγάλεω, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ θα προσφέρει πολλαπλά λειτουργικά και περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Ο σύγχρονος ΣΜΑ έρχεται, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, να ολοκληρώσει την τεράστια επένδυση που έχει γίνει από το 2019 στον τομέα της καθαριότητας, με τα σύγχρονα απορριμματοφόρα, τα σάρωθρα, τις ηλεκτρικές σκούπες, τους βυθιζόμενους κάδους, τους κάδους τριών ροών κ.ά. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει το νέο μοντέλο καθαριότητας, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της μητροπολιτικής Αθήνας, στη φιλοσοφία «καθαρή πόλη, κάθε μέρα και κάθε ώρα», στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών, καθώς μειώνεται το λειτουργικό κόστος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, από εκείνα που αλλάζουν τη ζωή της πόλης χωρίς να φαίνονται. Με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διαχειριστούμε με τον πιο σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο τα αστικά απορρίμματα. Η ρήτρα κλίματος ήταν ο οδηγός μας σε αυτό το έργο τόσο ως προς τον σχεδιασμό, όσο και ως προς τα οφέλη από τη λειτουργία του».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Τα περιβαλλοντικά οφέλη

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις περιβαλλοντικές ανάγκες της νομοθεσίας, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με τη σχετική έγκριση των μελετών από την αρμόδια επιτροπή, έχει ενταχθεί πλήρως στον πολεοδομικό ιστό και στο αστικό τοπίο της περιοχής του Ελαιώνα. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, το έργο συμπληρώνεται από έργα πρασίνου (θάμνους, δέντρα, γρασίδι), συμβάλλοντας και αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων διανύουν μικρότερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση της εκπομπής των καυσαερίων.

Παράλληλα, η εξοικονόμηση χωρητικότητας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις πιο εύρυθμης λειτουργίας του.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή για την καθαριότητα στην Αθήνα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα είναι το σπουδαιότερο έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα μιας πλήρους στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας και στους όμορους δήμους, και το οποίο θα θέσει τα νέα “θεμέλια” στην καθαριότητα της πόλης. Σήμερα, ξεκινά να υλοποιείται το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ορθολογικοποίησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αθήνα και τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα στους πολίτες της Αθήνας».

Χωρητικότητα και υποδομές

Στον υπερσύγχρονο Σταθμό του Ελαιώνα θα γίνονται οι διαδικασίες:

  • Συμπίεση και μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 400 – 600 τόνων την ημέρα. Έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση της υπάρχουσας Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα του ΣΜΑ σε 1600 τόνους, ημερησίως.
  • Τεμαχισμός και μεταφόρτωση ογκωδών απορριμμάτων δυναμικότητας 50 τόνων την ημέρα, ενώ επίκειται η αύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας σε 120 τόνους την ημέρα.
  • Λειοτεμαχισμός και μεταφόρτωση πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 35 τόνων ανά ημέρα και επίκειται η μετατροπή σε 70 τόνους, ημερησίως.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει δημιουργηθεί σε χώρο 19,5 στρεμμάτων και σε αυτόν λειτουργούν οι υποδομές:

  • Εγκαταστάσεις Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όλα τα σύγχρονα συστήματα (σύστημα αποκονίωσης – απόσμησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση χώρου και περιβαλλοντικών όρων, σύγχρονα μηχανήματα)
  • Συνεργείο – πλυντήριο οχημάτων
  • Φυλάκιο – ζυγιστήριο
  • Κτήριο διοίκησης
  • Κτήριο καυσίμων
  • Κτήριο ενέργειας
  • Δεξαμενές ομβρίων, λυμάτων, γεφυροπλάστιγγες και λοιπά συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Το έργο σε αριθμούς

  • Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βρίσκεται σε χώρο έκτασης 19.500 τ.μ.
  • 28 μεγάλα κοντέινερ συμπιέζουν τα απορρίμματα. Κάθε κοντέινερ έχει χωρητικότητα 17 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Μέσα σε μία ώρα ο Σταθμός δέχεται έως και 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και περίπου 160-170 τόνους απορριμμάτων.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ την κατασκευή

Το έργο, προϋπολογισμού 13.766.226,39 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τη μελέτη και κατασκευή υλοποίησε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η εγκατάσταση, που πρόκειται να λειτουργήσει από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, αποτελείται από τρεις παράλληλες γραμμές μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 70tn/h, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να υποδέχονται ταυτόχρονα τρία απορριμματοφόρα ανά γραμμή επεξεργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., Νικόλαος Σταθάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι «αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όχι μόνο γιατί εγκαινιάζουμε ένα έργο πνοής για την περιοχή της Αττικής, αλλά και γιατί καταφέραμε να το υλοποιήσουμε ξεπερνώντας αρκετές δυσκολίες στην πορεία μας χάρη, στην ομαδική προσπάθεια και δέσμευση όλων μας, την άψογη συνεργασία και στήριξη των εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων».

Όπως συμπλήρωσε, «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στην απομείωση του μεταφορικού και λειτουργικού κόστους των εξυπηρετούμενων δήμων, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης των Αθηνών, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στόλου των απορριμματοφόρων, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και θα περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση με μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά περίπου 40%».

Το έργο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., με χρήση όλων των σύγχρονων μέσων και μεθόδων τεχνολογίας, αλλά και αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων που η εταιρεία διαθέτει.