Skip to main content

Ταϊλάνδη: Μικρότερο από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί το «γιγάντιο» κοίτασμα λιθίου

Βάσει όσων είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας, το κοίτασμα αναμενόταν ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Μικρότερο είναι τελικά σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις το κοίτασμα λιθίου, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ταϊλάνδη.

Βάσει όσων είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας, το κοίτασμα αναμενόταν ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ωστόσο, με νεότερη δήλωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναθεώρησε προς τα κάτω τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το κοίτασμα στην επαρχία Φανγκ Νγκα, στη νότια Ταϊλάνδη, περιλαμβάνει 14,8 εκατομμύρια τόνους ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου λεπιδολίτη που περιέχει ίχνη λιθίου, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ρουντκλάο Ινταουόνγκ Σουουανκίρι, διορθώνοντας την προηγούμενη ανακοίνωσή της.

Πάντως, όπως πρόσθεσε, η ποσότητα αυτή λιθίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή μπαταριών 50 kWh για περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ότι ανακαλύφθηκαν 14,8 εκατομμύρια τόνοι λιθίου, ποσότητα που θα καθιστούσε την Ταϊλάνδη την τρίτη χώρα στον κόσμο με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Το λίθιο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Βολιβία, η Αργεντινή και η Χιλή συγκεντρώνουν περίπου τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα αυτού του περιζήτητου μετάλλου, σύμφωνα με το γεωλογικό παρατηρητήριο των ΗΠΑ, USGS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP