Skip to main content

Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κεντρικής Ευρώπης

Τι ανέφερε στο Naftemporiki TV ο Παντελής Μπίσκας, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Παντελής Μπίσκας, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Με αφορμή και τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός να καταστεί η Ελλάδα πάροχος πράσινης ενέργειας, ο κ. Μπίσκας ανέλυσε την έρευνα για τις επιπτώσεις στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, της νέας διασύνδεσης που προσπαθεί να προχωρήσει και να αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση με τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια, από το ελληνικό σύστημα, στην ευρωπαϊκή επικράτεια και ουσιαστικά στην περιοχή της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας υποθαλάσσιας διασύνδεσης η οποία θα περνά από την Αδριατική θάλασσα και μέσω Σλοβενίας, Αυστρίας και Γερμανίας, θα καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη. «Από τα αποτελέσματα διαφάνηκε ότι είναι προς συμφέρον τόσο των Ελλήνων παραγωγών ΑΠΕ όσο και των καταναλωτών. Μάλιστα η καθαρή παρούσα αξία (net present value) της 30ετίας είναι της τάξης των 12-13 δισ. για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές» ανέφερε.

Όπως τόνισε, «το 2030, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) θα καλύπτεται κατά 80% η ηλεκτρική μας κατανάλωση από ΑΠΕ. Για να μπορέσουν να μπουν οι ΑΠΕ χρειάζονται 2 προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι η αποθήκευση. Να μπορεί να αποθηκεύεται η περίσσια ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως το μεσημέρι που μπαίνουν σε λειτουργία τα φωτοβολταϊκά και να δίνεται το βράδυ που δύει ο ήλιος. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις. Αν δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, τότε η ενέργεια μένει στη χώρα, έχουμε περικοπές ΑΠΕ, έχουμε ουσιαστικά χαμένη ενέργεια. Ενέργεια που παράγεται αλλά δεν μπορεί να εγχυθεί στο σύστημα γιατί δεν υπάρχει επαρκής κατανάλωση αφενός, αφετέρου υπάρχει συμφόρηση στο σύστημα… Αν καταφέρουμε να έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούν να μπουν περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ στη χώρα, γιατί θα έχουμε διέξοδο να εγχυθούν στο σύστημα, όχι μόνο τις Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε είναι άστοχο να αναπτύξεις τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις (αιολικής ενέργειας και φωτοβολταικά) όταν έχεις φορτίο και δεν έχει να τις διασυνδέσεις».

Ο κ. Μπίσκας ωστόσο ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μακρόχρονο σχέδιο και έργο και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αν θα είναι έτοιμο το 2030, λέγοντας ότι ενδεχομένως να είναι έτοιμο μετά το 2032.