Skip to main content

Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση

Ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής ΕΚΠΑ, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η πυρηνική ενέργεια στην ενεργειακή πράσινη μετάβαση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής ΕΚΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μερτζιμέκης, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια νέα άνθηση και στην κλασική τεχνολογία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αλλά και με νέες τεχνολογίες όπως αυτές που ανακοίνωσε η Κίνα, τη γενιά 4 όπως αναφέρονται.

Στην Ελλάδα δεν παράγουμε πυρηνική ενέργεια, ωστόσο χρησιμοποιούμε από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ, Ρωσία, αφρικανικές και αραβικές χώρες επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ένας διχασμός.

«Στην Ευρώπη έχουμε ένα τεράστιο θέμα με το πώς θα πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα… Προκειμένου να έχουμε carbon free ενέργεια θα πρέπει να στηρίξουμε οτιδήποτε είναι διαθέσιμο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι αποδεδειγμένο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι carbon free ενέργεια. Είναι κρίσιμη για την πράσινη μετάβαση, η ευρωπαϊκή όμως πολιτική την έχει αποκλείσει. Το green deal και η χρηματοδότηση για green deal δεν περιλαμβάνουν την πυρηνική ενέργεια» τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι «υπάρχουν μορφές ενέργειας, οι οποίες έχουν ελάχιστο αποτύπωμα σε άνθρακα, όπως και η πυρηνική ενέργεια, είναι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμες, βρέξει – χιονίσει δεν εξαρτώνται ούτε από το ήλιο, ούτε από τον αέρα». Σε άλλο σημείο, σημείωσε ότι «αν θέλεις να έχεις βιομηχανία, πρέπει να έχεις την παροχή ενέργειας διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή».

Τέλος, ο κ. Μερτζιμέκης ανέφερε ότι και η φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από την πυρηνική ενέργεια, αφού έτσι παράγονται τα ραδιοφάρμακα για πολλές ασθένειες.

Διαβάστε επίσης:

Η πυρηνοκίνηση στη ναυτιλία πεδίο ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας

Τουρκία: Χορήγηση άδειας για την ανάθεση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου