Skip to main content

Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του δάσους μειώθηκε κατά 30% τον Φεβρουάριο

REUTERS/Ueslei Marcelino

Ο μήνας σημαδεύτηκε από μια απότομη έξαρση των πυρκαγιών στη βορειότερη πολιτεία της Βραζιλίας, τη Roraima

Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 30% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εργάζεται για την επίτευξη της δέσμευσης να τερματιστεί η παράνομη αποψίλωση των δασών έως το 2030.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά δορυφορικά στοιχεία από την υπηρεσία διαστημικών ερευνών INPE, 226 τετραγωνικά χιλιόμετρα (87 τετραγωνικά μίλια) του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου αποψιλώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Αυτό αντιπροσώπευε μια σημαντική μείωση από το ρεκόρ των 322 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποψιλώθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και τα στοιχεία εξακολουθούσαν να είναι πάνω από τον 9ετή μέσο όρο των 173 τετραγωνικών χιλιομέτρων για τον μήνα.

Τα δορυφορικά δεδομένα του Φεβρουαρίου, ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, δεδομένης της πυκνής νέφωσης πάνω από το τροπικό δάσος στις αρχές του έτους.

Ο μήνας σημαδεύτηκε από μια απότομη έξαρση των πυρκαγιών στη βορειότερη πολιτεία της Βραζιλίας, τη Roraima, που απειλούσε τις κοινότητες των ιθαγενών στην περιοχή των Yanomami που μαστίζεται από την κρίση.

«Πρέπει να ερμηνεύουμε ιδιαίτερα προσεκτικά τα δεδομένα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, αλλά η τάση εξακολουθεί να είναι η ίδια που βλέπαμε το 2023: μείωση της αποψίλωσης του Αμαζονίου, αύξηση της αποψίλωσης του Cerrado», δήλωσε η διευθύντρια στρατηγικής της WWF Βραζιλίας Μαριάνα Ναπολιτάνο, αναφερόμενη στην αυξανόμενη απειλή για μια από τις πιο βιοποικιλείς σαβάνες του κόσμου.

Πηγή: Reuters