Skip to main content

To Ρεύμα του Κόλπου μπορεί να φτάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή» το 2025 και η Ευρώπη θα γίνει… παγάκι

Elpida Kafantari / SOOC (φωτ. αρχείου)

Μια ακόμη απαισιόδοξη μελέτη για το ρυθμιστή του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση».

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το Ρεύμα του Κόλπου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του τα τελευταία χίλια έτη και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αν αυτό συμβεί οι ειδικοί λένε ότι οι θερμοκρασίες στην Δυτική Ευρώπη θα πέσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου. Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα των ερευνών οι προσομοιώσεις μέχρι σήμερα έδειχναν ότι η κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου αν συμβεί αυτό θα γίνει κάποια στιγμή τους προσεχείς αιώνες.

πηγή φωτό NOAA

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης υποστηρίζει ότι οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν δείχνουν ότι η κατάρρευση του Ρεύματος του Κόλπου δεν είναι θέμα εκατονταετίων αλλά μερικών δεκαετίων και αν και τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι ικανά για μια ακριβή πρόβλεψη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το 2025 η κατάσταση στο Ρεύμα του Κόλπου να φτάσει στο αποκαλούμενο «σημείο χωρίς επιστροφή». Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση και αυτή θα συμβεί εντός εκατό ετών.

Naftemporiki.gr