Skip to main content

Κλιματική κρίση: Ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη

υπερθέρμανση, κλιματική κρίση, κλιματική αλλαγή, θερμοκρασίες - ρεκόρ

Την περασμένη Παρασκευή η θερμοκρασία ήταν πάνω από 2 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα προ - βιομηχανικά επίπεδα

Για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει συστηματική καταγραφή στοιχείων για τις κλιματικές συνθήκες και τη θερμοκρασία, το θερμόμετρο ξεπέρασε το όριο που έχει τεθεί για την υπερθέρμανση: 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσαίας Κλίμακας Προγνώσεων Καιρού (ECMWF).

«Η καλύτερή μας εκτίμηση είναι πως η περασμένη Παρασκευή όηταν η πρώτη ημέραόταν η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο 1850 -1900 (δηλαδή τα προ- βιομηχανικά επίπεδα), είπε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus. Συγκεκριμένα η παγκόσμια θερμοκρασία υπερέβη το όριο κατά 2,06 βαθμούς Κελσίου.

Αν επιχειρήσουμε μία σύγκριση με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία της περίοδου 1991 – 2020, τότε η θερμοκρασία της Παρασκευής ήταν υψηλότερη κατά 1,17 βαθμούς Κελσίου.

Χάθηκε ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού;

Η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική του πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο πλανήτης, παρά τις προσπάθειες για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη όπως σημειώνουν ειδικοί, το γεγονός ότι ξεπεράστηκε το όριο των 2 βαθμών για μία μεμονωμένη ημέρα δεν σημαίνει ότι έχουμε χάσει συνολικά τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Συμφωνία έχει να κάνει με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο θερμοκρασίας (δηλαδή διάστημα δύο ή περισσότερων δεκαετιών) και όχι με το τι θα συμβεί μία ημέρα, έναν μήνα ή ακόμη και μία χρονιά.

Ηχηρό καμπανάκι

Το 2023 πάντως εξελίσσεται σε ένα από τα θερμότερα έτη όλων των εποχών και η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων γίνεται ολοένα και πιο συχνή από τη Μεσόγειο έως την Ασία και τον Κανάδα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ.

Τα όσα έχουμε ζήσει ειδικά τα τελευταία καλοκαίρια λειτουργούν ως ηχηρό καμπανάκι για επιτάχυνση της δράσης προς πιο βιώσιμες λύσεις.