Skip to main content

Ρίσι Σούνακ: Πρόοδος στην COP27, αλλά χρειάζονται περισσότερα

MAST IRHAM / POOL/Pool via REUTERS

«Χαιρετίζω τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην COP27, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Twitter.

«Έχουμε κάνει προόδους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα». Αυτό ήταν το σχόλιο του Ρίσι Σούνακ για τις εξελίξεις στην COP27 στην Αίγυπτο.

«Χαιρετίζω τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην COP27, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Twitter.

«Η διατήρηση της δέσμευσης του 1,5 βαθμού είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας», έγραψε και πρόσθεσε: «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Πριν ακόμη από την έναρξη της COP27, ο Ρίσι Σούνακ είχε καλέσει τους ηγέτες του κόσμου «να μην υπαναχωρήσουν από την υπόσχεση» να αγωνιστούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Ο Ρίσι Σούνακ μετέβη στην COP27, στο Σαρμ ελ-Σέιχ, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε επειδή είχε ανακοινώσει αρχικά πως δεν θα πήγαινε εκεί λόγω της βεβαρημένης ατζέντας του στο Λονδίνο.

Εγκρίθηκε από την COP27 επί της αρχής η δημιουργία ταμείου ειδικού σκοπού για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που υφίστανται «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση, που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες της ολομέλειας στο κλείσιμο της μαραθώνιας συνόδου αυτής του ΟΗΕ στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, χαρακτηρίζεται «ιστορική» από όσους την υποστηρίζουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ