Skip to main content

COP27: Συμφωνία μετ’ εμποδίων για αποζημιώσεις στις φτωχές χώρες

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ειδικό ταμείο για την αποζημίωση των φτωχών εθνών, θυμάτων που υφίστανται μεγάλες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνομιλίες για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, οι οποίες έμοιαζαν να βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση το πρωί του Σαββάτου, οδήγησαν τελικά σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την πληρωμή των φτωχότερων χωρών για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με την πρόταση θα δημιουργθηθεί ένα νέο ταμείο το επόμενο έτος για το κόστος των κλιματικών καταστροφών. Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, οι διαπραγματευτές επικεντρώθηκαν στη γλώσσα της συμφωνίας που θα ικανοποιούσε ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για σκληρότερη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, με τους αντιπροσώπους των χωρών να προσπαθούν να βρουν ένα κείμενο που θα ικανοποιεί σχεδόν 200 έθνη προτού αρχίσουν οι υπουργοί να αποχωρούν μετά από συνομιλίες δύο εβδομάδων.

Στη συνέχεια, μια τελική έκδοση του σχεδίου θα μεταφερθεί σε μια ανοιχτή σύνοδο ολομέλειας για μια τελική υπογραφή.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η μέρα είχε ξεκινήσει με την απειλή του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, διακινδυνεύοντας την προοπτική της πρώτης ετήσιας συνάντησης COP χωρίς συμφωνία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ΕΕ, είχε δηλώσει, προτιμά «να μην υπάρξει συμφωνία, από μια κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι σκοπός των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν «ζωντανό» τον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω και όλοι οι υπουργοί (της ΕΕ) (…) είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν, αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σταθεί στο ύψος των όσων περιμένει ο κόσμος – κυρίως να κάνουμε κάτι για αυτή την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Στην παράταση με ισχνές ελπίδες η Διάσκεψη για το Κλίμα