Skip to main content

Οι βιότοποι των πάντα απειλούνται από την πώληση δασικών εκτάσεων στην Κίνα

Τα 1600 εναπομείναντα άγρια ​​πάντα της Κίνας απειλούνται με περαιτέρω απώλειες χάρις στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στη χώρα και επιτρέπει έως και το 15 ​​τοις εκατό των βιοτόπων τους να πωληθεί για εμπορικές χρήσεις, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου Νόρμαλ του Πεκίνου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα των λεγόμενων «δασικών μεταρρυθμίσεων» της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ το 2008, αλλά μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται σε επιλεγμένες επαρχίες.

Οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την πώληση έως και 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικών εκτάσεων, οι οποίες ανήκουν συλλογικά σε κατοίκους των τοπικών χωριών. Η έκταση αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 15 ​​τοις εκατό των δασών στα οποία κατοικούν τα εναπομείναντα άγρια πάντα της χώρας.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τέσσερα σενάρια για το πώς μπορούν να διαχειριστούν οι εκτάσεις που φιλοξενούν τα πάντα υπό τις νέες μεταρρυθμίσεις. «Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο περίπου 15 τοις εκατό των δασικών βιοτόπων των πάντα θα εξαφανιστεί εντελώς», δήλωσε ο Λι Ζανγκ του Πανεπιστημίου Νόρμαλ του Πεκίνου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

«Επιπλέον, οι υπόλοιπες κατοικήσιμες περιοχές θα κατακερματιστούν, και κάποιοι μικρότεροι πληθυσμοί πάντα θα απομονωθούν εντελώς από τους υπολοίπους, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Η πώληση αυτών των δασικών περιοχών θα ευνοήσει την πιο εντατική συλλογή καυσόξυλων, την παραγωγή προϊόντων μη σχετικών με την ξυλεία, καθώς και την αύξηση του τουρισμού, σύμφωνα με τον Γουάν Χούι, διευθυντή του προγράμματος γιγαντιαίων πάντα της WWF Κίνας.

Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια εφάπαξ καταβολή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους σημερινούς ή μελλοντικούς ιδιοκτήτες για την επίτευξη συμφωνίας για τη διατήρηση των βιοτόπων, προτείνει ο Ζανγκ και η ομάδα του. Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα «οικολογικής αποζημίωσης» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ, η επέκταση τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των πάντα και να διογκώσει μελλοντικά τον πληθυσμό τους έως και κατά 40 τοις εκατό.