Skip to main content

Ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αναμένεται να προσθέσει περισσότερα από 144 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο δίκυο μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ενεργειακής συμβουλευτικής εταιρείας ΜΑΚΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΑΚΕ, μετά την περσινή ανάπτυξη της αγοράς κατά 7,7 τοις εκατό ή 13 γιγαβάτ, το 2015 αναμένεται να σημειώσουν επιδόσεις ρεκόρ η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία. Η ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλο ένα 8,7 τοις εκατό το 2015 κυρίως λόγω της εφαρμογής νέων πολιτικών. Συνολικά έως το 2024, η έκθεση προβλέπει πως η ευρωπαϊκή αγορά θα επεκταθεί κατά περισσότερο από 144 γιγαβάτ.

Στη βόρεια Ευρώπη υπολογίζεται πως θα αναλογεί το 61 τοις εκατό του αριθμού αυτού, ενώ μόνο στη Γερμανία το 42 τοις εκατό, ή 37 γιγαβάτ. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία με 15,4 και 13,2 γιγαβάτ αντίστοιχα, καθώς η ετήσια ζήτηση στη Βόρεια Ευρώπη θα ξεπεράσει πιθανότατα τα 10 γιγαβάτ πριν το 2020.

Το μερίδιο της νότιας Ευρώπης στην προστιθέμενη αιολική ενέργεια εκτιμάται στο 26 τοις εκατό, ενώ η ανατολική Ευρώπη θα είναι υπεύθυνη για το υπόλοιπο 13 τοις εκατό, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το 2014 αντιπροσώπευαν το 13 τοις εκατό ή 1,6 γιγαβάτ της νέας αιολικής ενέργειας, με άλλα 3 γιγαβάτ να αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο το 2015. Στη συνέχεια της δεκαετίας η ετήσια αύξηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4 γιγαβάτ κατά μέσο όρο, αποτελώντας μια βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας.

Η έκθεση καταλήγει προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2020, εν μέρει ως αποτέλεσμα της έλλειψης συγκεκριμένων δεσμευτικών εθνικών στόχων, προς όφελος των κοινοτικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.