Ομάδα Αυστραλών ερευνητών κατάφερε να αντιγράψει με επιτυχία ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φωτοσύνθεσης, γεγονός το οποίο μπορεί να φέρει επανάσταση στην βιομηχανία παραγωγής ενέργειας.
Εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να εφαρμόσουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης σε βιομηχανικά βιολογικά συστήματα, τότε θα γίνει πιθανή η κατασκευή υδρογόνου από το φως του ήλιου. Ήδη το υδρογόνο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε διάφορες εφαρμογές, αλλά αν παραχθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα, θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα πετρελαϊκά προϊόντα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό και πρακτικά βιώσιμο για πάντα, χάρις στην αφθονία των δύο κυρίων συστατικών στο περιβάλλον.
«Το νερό είναι άφθονο, όπως και το φως του ηλίου. Η προοπτική να τα χρησιμοποιήσουμε για τη φθηνή και ασφαλή παραγωγή υδρογόνου είναι συναρπαστική», δήλωσε ο Κάστορι Χινγκοράνι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Το κλειδί για τους ερευνητές ήταν να αποκωδικοποιήσουν την πράξη διαίρεσης του νερού στα βασικά στοιχεία του κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης. Οι Αυστραλοί επιστήμονες το κατάφεραν κατασκευάζοντας μία πρωτεΐνη που δημιουργεί έναν «ηλεκτρικό χτύπο καρδιάς» όταν εκτίθεται στο φως. Η παραγωγή της πρωτεΐνης έχει χαμηλό κόστος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα σε αναπτυσσόμενα κράτη για την παραγωγή καυσίμων.
Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα πιο αισθητές, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και των επιστημονικών κύκλων ενθαρρύνουν τη στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά, αλλά είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτή το σημαντικό επίτευγμα «βιομίμησης».