Skip to main content

Αγγλία: Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας προστατεύουν τους στύλους από τους δρυοκολάπτες

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Αγγλίας λαμβάνουν ειδικά μέτρα για να προστατέψουν τους ξύλινους στύλους τους από δρυοκολάπτες στις περιοχές Κεντ και Ιστ Άνγκλια.

Σύμφωνα με την UK Power Networks, η οποία διανέμει ηλεκτρικό ρεύμα στη νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, μόνο το τελευταίο έτος περίπου 6.000 ξύλινοι στύλοι που υποστηρίζουν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας έχουν καταστραφεί από δρυοκολάπτες που τους μπερδεύουν για δέντρα.

Η εταιρεία δοκιμάζει τώρα ένα νέο τύπο υλικού για το εσωτερικό του στύλου, που περιέχει ένα άρωμα που απωθεί τους δρυοκολάπτες, με την ελπίδα ότι θα τους αποτρέψει από το να τρυπήσουν το ξύλο και να φτιάξουν φωλιές, μειώνοντας το κόστος για τους πελάτες και τις απρογραμμάτιστες διακοπές ρεύματος.

Οι δρυοκολάπτες συχνά επιστρέφουν σε μέρη που έχουν ήδη τρυπήσει για να κυνηγήσουν έντομα και σκουλήκια. Συμπληρώνοντας τις τρύπες στους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος με το υλικό αυτό, οι δρυοκολάπτες ενθαρρύνονται να στραφούν αλλού, με έναν ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως κοντά στο Μπράιτον, στα νότια της Αγγλίας, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη αντικατάστασης των ξύλινων στύλων.

Οι δρυοκολάπτες προστατεύονται από το νόμο, οπότε οι τεχνικοί έχουν οδηγίες να μην ενοχλούν ποτέ μια φωλιά αν υπάρχουν αυγά ή νεοσσοί. Οι μεγάλοι πλουμιστοί δρυοκολάπτες έχουν σημειώσει αύξηση πληθυσμού κατά 136% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι πράσινοι δρυοκολάπτες έχουν αυξηθεί κατά 31%, σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Ορνιθολογικής Υπηρεσίας.

«Παρατηρήσαμε μία αύξηση του αριθμού των στύλων που έπρεπε να αντικατασταθούν εξαιτίας ζημιών από δρυοκολάπτες, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας για τους πελάτες μας. Για αυτό το λόγο ερευνήσαμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό πριν γίνει πιο μεγάλο πρόβλημα. Δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύουμε ότι είναι ένας τέλειος τρόπος να διασφαλίσουμε την παροχή των πελατών μας με σεβασμό στον πληθυσμό της άγριας πανίδας», δήλωσε ο Ίαν Κάμερον, επικεφαλής καινοτομίας της βρετανικής εταιρείας.