Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις συνθήκες για τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής

Ενώ οι αρχές ερευνούν ακόμη τα αίτια των πυρκαγιών στο Μάτι, την Κινέτα και τα άλλα μέτωπα της Αττικής, είναι βέβαιο πως οι κλιματικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στην εξάπλωσή τους και ευνόησαν τη μεγιστοποίηση των καταστροφικών τους συνεπειών.

Οι πυρκαγιές μπορεί να προκλήθηκαν από εμπρησμό, βλάβη σε γραμμή της ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή ανάφλεξης, και οι ελλείψεις ή αμέλειες σε μέτρα πολιτικής προστασίας και σχεδιασμού επιβάρυναν την ήδη δυσμενή κατάσταση, αλλά το μεταβαλλόμενο κλίμα και το κύμα καύσωνα ενήργησαν επίσης ως επιταχυντές, εξασφαλίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές ήταν ένα ακραίο γεγονός ακόμα και σε μια περιοχή επιρρεπή σε αυτές.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, βιώνει το 2018 ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία, σύμφωνα με όλες τις οργανώσεις που διατηρούν αρχεία, όπως η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η NASA και η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, και φυσικά η ΕΜΥ. Επιπλέον, το εκτεταμένο κύμα καύσωνα τον Ιούλιο, που επηρεάζει από την Αγγλία και τη Γαλλία ως τη Σκανδιναβία και ακόμη και τη Σιβηρία, έχει οδηγήσει σε ασυνήθιστα πολλές πυρκαγιές.

Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η ένταση των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών. Αυτή η τάση έχει ήδη εξακριβωθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, από τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής έως τη Σιβηρία. Το κλίμα της Μεσογείου αλλάζει επίσης, καθιστώντας πιο πιθανές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρκαγιές.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις περιοχές όπου έχουν οικοδομηθεί σπίτια πλησίον ή ακόμη και εντός δασικών εκτάσεων που ιστορικά έχουν βιώσει πυρκαγιές.

Στη Μεσόγειο, η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια θερμότερα και ξηρότερα. Το 2017, αυτός ο συνδυασμός οδήγησε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Φέτος, ήταν και πάλι η σειρά της Ελλάδας να βιώσει τις χειρότερες απώλειες.

Σύμφωνα με περσινή μελέτη Αυστραλών ερευνητών, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές για την αύξηση της έντασης και της διάρκειας των καυσώνων, καθώς συνεχίζεται η κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξος με βάση τις τρέχουσες εκπομπές, τότε τα μέσα κύματα καύσωνα στη Μεσόγειο θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους τουλάχιστον κατά δύο φορές αυτό τον αριθμό, αναφέρει η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για μία αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου, χώρες όπως η Ελλάδα θα βιώσουν κύματα καύσωνα κατά τα οποία οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από ό,τι τώρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η πρόσφατη εθνική τραγωδία έχει πολλαπλές αιτίες, τόσο σε κλιματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή όμως μας κάνει όλο και πιο ευάλωτους σε μελλοντικές πυρκαγιές και καταστροφές, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.