Skip to main content

Διευθετήθηκε η δικαστική υπόθεση για την πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 17 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να διευθετήσει την υπόθεση πετρελαιοκηλίδας του Deepwater Horizon, λήγοντας κατά αυτόν τον τρόπο χρόνια δικαστικού αγώνα για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκάλεσε.

Η αποζημίωση, μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική ιστορία, θα περιλαμβάνει όλες τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την καταστροφή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού και θα πρέπει να καταβληθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 ετών.

«Πριν από πέντε χρόνια αναλάβαμε τη δέσμευση να αποκαταστήσουμε την οικονομία και το περιβάλλον του Κόλπου και έχουμε εργαστεί από τότε να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο πρόεδρος της BP Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ.

Οι εκπρόσωποι της BP δήλωσαν πως αυτή η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ στα περίπου 40 δις που έχει κοστίσει ήδη η καταστροφή στην ΒΡ λόγω της υπαιτιότητάς της.

Η ΒΡ θα πληρώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στα πλαίσια του νόμου περί καθαρού νερό για τα επόμενα 15 χρόνια. Η εταιρεία θα καταβάλει επίσης 6 δις σε πέντε πολιτείες του Κόλπου Αλαμπάμα, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισιπή και Τέξας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια για την κάλυψη ζημιών σε φυσικούς πόρους, ενώ θα καταβάλει επιπλέον 4,5 δις στις ίδιες πολιτείες ώστε να διευθετήσει άλλες οικονομικές απαιτήσεις .

Τέλος, η BP θα πληρώσει μέχρι και £ 640 για την επίλυση αξιώσεων από περισσότερους από 400 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανέφερε ότι η πρώτη από αυτές τις πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 12 μήνες.

«Πρόκειται για μια ρεαλιστική έκβαση που παρέχει σαφήνεια και βεβαιότητα για όλα τα μέρη, καθώς και σημαντική ροή εσόδων για αρκετά χρόνια, για την περαιτέρω αποκατάσταση των φυσικών πόρων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Μπομπ Ντάντλι.