Skip to main content

Έρευνα: Aνεπαρκείς οι δεσμεύσεις των ισχυρών για το κλίμα

Οι πολιτικές των ισχυρών χωρών για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης είναι ανεπαρκείς και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εκτός τροχιάς, ακόμη κι αν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταδεικνύει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, στο Κατάρ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Climate Action Tracker, το «παράθυρο» για επίτευξη του διεθνούς στόχου για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, κλείνει απειλητικά. Η θερμοκρασία έχει ήδη ανεβεί κατά 0,8 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και το διοξείδιο του άνθρακα που έχει διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο κατά άλλους 0,7 βαθμούς μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι ερευνητές του CAT συγκέντρωσαν τις δεσμεύσεις όλων των χωρών για περιορισμό των εκπομπών και τις διοχέτευσαν σε κλιματικά μοντέλα, για να διαπιστώσουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανόδου 2,7 – 4,2 βαθμών Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα, με πιθανότερο σενάριο αυτό των 3,3 βαθμών.

Στην έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι – θεωρητικά- η άνοδος θα μπορούσε να μείνει κάτω από τους 2 βαθμούς (με βάση τα αισιόδοξα σενάρια για την υπερθέρμανση) εάν η διεθνής κοινότητα αναδιαρθρώσει το ισχύον ενεργειακό σύστημα, μειώνοντας τις εκπομπές της κατά 15% έως το 2020 και συνεχίζοντας να τις μειώνει από εκεί και πέρα.

«Ο περιορισμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς ή ακόμη και κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, παραμένει τεχνικά και οικονομικά εφικτός, όμως μόνο εάν οι πολιτικές φιλοδοξίες υποστηριχθούν με ταχείες ενέργειες, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα», αναφέρει η ομάδα στην έκθεσή της.

«Εάν δεν γίνει τίποτε περισσότερο πέρα από τις ισχύουσες δεσμεύσεις, το κόστος για την επίτευξη μεγαλύτερων μειώσεων θα είναι πολύ υψηλότερο και οι ζημιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ακόμη σοβαρότερες».

Οι ερευνητές αξιολογούν ως «ανεπαρκή» τα σχέδια της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάσχεση της ανόδου της θερμοκρασίας, με βάση το όριο των 2 βαθμών που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προαναφερθέντες ρυπαντές με την εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται τουλάχιστον σε τροχιά επίτευξης των στόχων τους για το 2020, μέσω των οποίων ελπίζουν σε αποτροπή των πλέον καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.