Skip to main content

Μπάιντεν: Ακολουθείστε μας στον αγώνα για τη μείωση των ρύπων και τη διάσωση του πλανήτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε σήμερα, κατά την διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, τον νέο – σχεδόν διπλάσιο – στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει «δράση».

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη αυτής της διήμερης συνόδου με τη συμμετοχή περίπου 40 ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50 – 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005. Ο στόχος αυτός ουσιαστικά διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας, πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Και ο Καναδάς αναμένεται να δεσμευτεί στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40 έως 45% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005, αντί για 30% παλαιότερα, όπως μετέδωσε το Radio-Canada.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προβάλλει ένα γενναίο πρόσωπο μετά τη συμφωνία για καθαρή μείωση του “τουλάχιστον 55%” των εκπομπών της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Τέλος, η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 78% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP