Skip to main content

Η Λεγεώνα που προστατεύει τον «θησαυρό» του Αμαζονίου

Η Γαλλική Γουϊάνα, γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στη βόρεια ατλαντική ακτή της Νότιας Αμερικής, είναι ένα από τα πιο δασώδη μέρη στον πλανήτη. Το πολύτιμο οικοσύστημά της, όμως, απειλείται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού. 

Τη φύλαξη της περιοχής και την πάταξη της παράνομης εξόρυξης έχει αναλάβει μία ομάδα στρατιωτών από την περίφημη Λεγεώνα των Ξένων. Η μονάδα των επίλεκτων στρατιωτών έχει αναλάβει να περιπολεί το πυκνό τροπικό δάσος, έναν «θησαυρό» του Αμαζονίου.

«Όλες οι χώρες πρέπει να υπερασπίζονται τα σύνορά τους και να σταματούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων» δηλώνει στο BBC o Capt Vianney, επικεφαλής της αποστολής. Αλλά εδώ στη Γαλλική Γουϊάνα, έχουμε έναν ξεχωριστό θησαυρό, τη ζούγκλα. Και θα τον προστατεύσουμε» συμπληρώνουμε.

Επί αιώνες τυχοδιώκτες επισκέπτονταν αυτά τα δάση με την ελπίδα να βρουν μία περιουσία. Ωστόσο πριν από μία δεκαετία, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 απογείωσε την τιμή του χρυσού, άρχισε και ο «πυρετός» αναζήτησης χρυσού στις ζούγκλες του Αμαζονίου.

Έκτοτε η τιμή του χρυσού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και η τάση αμείωτη. Υπολογίζεται ότι στην Γαλλική Γουϊάνα, με πληθυσμό κάτω των 300.000 πολιτών, υπάρχουν 8.000 έως 10.000 άτομα που επιδίδονται σε παράνομες εξορύξεις. 

Πηγή: BBC