Skip to main content

Βραζιλία: Φυλές του Αμαζονίου κατά αμφιλεγόμενου σχεδίου για υδροηλεκτρικά φράγματα

Τέσσερις από τις σημαντικότερες φυλές του Αμαζονίου ενώθηκαν εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης της Βραζιλίας για την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων κοντά στην περιοχή των οικιστικών και πολιτιστικών κέντρων τους. Η κατασκευή των φραγμάτων αποφασίστηκε χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φυλών ή τη διεξαγωγή κατάλληλων περιβαλλοντικών μελετών.

Οι οικισμοί των φυλών Μουντουρούκου, Απιάκα, Καγιάμπι και Ρικμπάκτσα εκτείνονται σε εννέα κράτη και περιτριγυρίζονται από μοναδική χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές και μη αναστρέψιμες ζημιές λόγω της αποψίλωσης των δασών και διαφόρων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Οι τέσσερις φυλές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απαιτώντας την άμεση παύση των έργων κατασκευής τεσσάρων φραγμάτων στον ποταμό Τέλες Πίρες, και προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ακραία μέτρα, ώστε να μην επιτραπεί η έγκριση νέων, πιο επεμβατικών έργων, που θα απειλούν τις πηγές τροφής και βιωσιμότητας των φυλών σε απόλυτο ποσοστό.

Το φράγμα Σάο Μανοέλ και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, θα επηρεάσουν καταστροφικά την ποιότητα των υδάτων και των αλιευτικών αποθεμάτων, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φυλών.

«Η κυβέρνηση χτίζει φράγματα χρησιμοποιώντας βιαστικές και ελλιπείς μελέτες, χωρίς να επιδιώκει να κατανοήσει τις συνέπειες της καταστροφής της φύσης για τη ζωή μας. Επιτρέπει τη λειτουργία των φραγμάτων, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν το πώς οι αυτόχθονες πληθυσμοί θα ζουν χωρίς την αλιεία, το νερό και το κυνήγι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Προσπαθούν να κρύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές μας, τα ποτάμια μας και τα εδάφη μας. Η κυβέρνηση δεν παρέχει πληροφορίες που να μπορούμε καταλάβουμε, δηλαδή στα χωριά μας και στις γλώσσες μας. Επίσης δεν προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τη φυσική και πολιτιστική επιβίωσή μας».

Το κίνητρο της κυβέρνησης της Βραζιλίας πίσω από την κατασκευή των φραγμάτων είναι η μείωση των χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν πιστεύουν ότι μπορούν να συντηρήσουν την προβλεπόμενη ανάπτυξη και να εκπληρώσουν τους πράσινους στόχους με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές της χώρας.