Skip to main content

Γαλλία: 100.000 πράσινες θέσεις απασχόλησης υπόσχεται η Ρουαγιάλ

Με τη δέσμευση να δημιουργήσει 100.000 θέσεις απασχόλησης τονώνοντας τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αυτή τη φορά ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γαλλίας.

«Ο στόχος μου για την επόμενη τριετία είναι να δημιουργήσω 100.000 θέσεις μέσω της περιβαλλοντικής και ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε προσθέτοντας ότι θέλει «οι Γάλλοι να αισθανθούν το συντομότερο δυνατό αυτή την αλλαγή». Όπως διευκρίνισε, στην πλειονότητά τους αυτές οι θέσεις θα ανοίξουν στους τομείς των ΑΠΕ και των ενεργειακών αναβαθμίσεων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία θα παρουσιάσει  από κοινού με την υπουργό Στέγασης Σιλβιά Πινέλ, σχέδιο που προβλέπει οικονομικά προσιτές λύσεις για μόνωση σε σπίτια μη προνομιούχων οικογενειών. Στόχος, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση μισού εκατομμυρίου κατοικιών μέχρι το 2017.

Παράλληλα, η υπουργός προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να «μετριάσει» τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Electricite de France, που βλέπει την τιμή των μετοχών της να πέφτει όσο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει. «Στο σημερινό περιβάλλον, η κατά κάποιο τρόπο αυτόματη αύξηση των τιμολογίων είναι πολύ βίαιη για τους Γάλλους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θέλω να προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις ως προς τον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές – έχει γίνει ανάλογη μελέτη πάνω στο θέμα – προκειμένου να τις μετριάσω για τα επόμενα τρία χρόνια.»

Η Ρουαγιάλ δεν είναι η πρώτη υπουργός που προσπαθεί να τακτοποιήσει το περίπλοκο ζήτημα. Στη Γαλλία η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει τα τιμολόγια της EDF, η οποία ωστόσο ζητά διαρκώς αύξησή τους για να καλύψει τα κόστη παραγωγής από τους γηράσκοντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Στις αρχές του μήνα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τις τιμές που είχε χρεώσει ο όμιλος σε σπίτια και κάποιες επιχειρήσεις, καθώς δεν ήταν αρκετά υψηλές για να καλύψουν τα κόστη, και έδωσε στην κυβέρνηση διορία δύο μηνών να καθορίσει νέες τιμές – αναδρομικά – για την επίμαχη περίοδο.