Skip to main content

Κίνα: Το 80% των υπογείων υδάτων δεν είναι ασφαλές για τους ανθρώπους

Περίπου το 80% των υπογείων υδάτων στις μεγάλες λεκάνες απορροής ποταμών της ηπειρωτικής Κίνας δεν είναι ασφαλές για επαφή με ανθρώπους, αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων της χώρας.

Το υπουργείο έλεγξε πέρυσι 2.103 πηγάδια στις λεκάνες των ποταμών Γιανγκτσέ, Χουάι, Χάι και Κίτρινου Ποταμού, ανακαλύπτοντας ότι η εκμετάλλευση και η ρύπανση από βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την ποιότητα του νερού.

Τα αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν 18 επαρχίες, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η μόλυνση από νιτρικά άλατα είναι η πιο κοινή και σημαντική αιτία ανησυχίας, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές τα υπόγεια ύδατα ήταν μολυσμένα με τοξικά βαρέα μέταλλα και οργανικούς ρύπους, τα οποία είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

Το 47,3% των πηγαδιών και φρεατίων που εξετάστηκαν αξιολογήθηκαν με την πέμπτη και χειρότερη βαθμίδα ποιότητας νερού, και περίπου το ένα τρίτο με την τέταρτη, που σηματοδοτεί «κακή» ποιότητα του νερού. Κανένα δε χαρακτηρίστηκε με «εξαιρετική» ποιότητα του νερού.

Σύμφωνα με τον Μα Τζουν, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, τα υπόγεια ύδατα τέταρτης ή πέμπτης τάξης είναι τόσο ρυπασμένα που δεν είναι πλέον ασφαλή για ανθρώπινη επαφή.

Η εκτίμηση του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων ότι περίπου το 80% των υπογείων υδάτων σε εθνικό επίπεδο είναι μολυσμένο, είναι σημαντικά υψηλότερη από το 60% που είχε υπολογίσει στο παρελθόν το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προκύψει από την εξέταση σχεδόν 4.900 σημείων σε 202 πόλεις, αλλά δεν είναι σαφές αν τα δείγματα των δύο μελετών επικαλύπτονται.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υπουργείων αναδεικνύει ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Τα διάφορα υπουργεία για τη γη, το περιβάλλον, και το νερό βρίσκονται συχνά σε διαμάχες για τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Εξάλλου, οι προδιαγραφές ποιότητας των υπόγειων υδάτων ίσως είναι ξεπερασμένες και η παρακολούθηση ανεπαρκής, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι έρευνες μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πλήρη κλίμακα της ρύπανσης στη χώρα, καθώς για παράδειγμα τα παλιά πρότυπα δεν καλύπτουν πετροχημικούς ρύπους, αναφέρουν διεθνείς ειδικοί.