Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας παρουσιάστηκε ως ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που έως τα μέσα του αιώνα θα μπορούσε να καλύπτει έως και το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης με ανανεώσιμη ενέργεια από την Αφρική.
Ο λόγος για το περίφημο Desertec, η υλοποίηση του οποίου μοιάζει όλο και περισσότερο με άπιαστο όνειρο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ακόμη δύο ομίλων ότι πρόκειται να αποσυρθούν από την κοινοπραξία Dii GmbH.
Το Desertec, με προϋπολογισμό 400 δισ. ευρώ, είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Siemens, η Bosch, η Munich RE, η E.ON, η RWE και η Deutsche Bank.
Το 2012, στη σκιά των αναταράξεων που πυροδότησε η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, Siemens και Bosch ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν, με την τελευταία να επικαλείται οικονομικούς λόγους. Τώρα είναι σειρά της Eon και της HSH Nordbank AG.
Η γερμανική Eon ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με την κοινοπραξία θα λήξει φέτος, με την εκπνοή του συμβολαίου με την Dii, το οποίο δεν θα ανανεωθεί.
«Η Eon σκοπεύει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα δικά της πρότζεκτ, έχοντας παράλληλα κατά νου τις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», σημείωσε η εταιρεία σε γραπτή ανακοίνωση, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, ακόμη ένας γερμανικός όμιλος – η HSH Nordbank – σκοπεύει να εγκαταλείψει το πρότζεκτ.
Στον αντίποδα, ο βασικός ανταγωνιστής της Eon, η RWE, επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Dii και στο Desertec αναφέροντας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι πιστεύει στο μέλλον του σχεδίου.
Το ίδιο έκαναν διά στόματος εκπροσώπων τους η Munich Re, η Deutsche Bank και η Schott AG, ενώ στην κοινοπραξία παραμένουν η ABB, η Shell κ.α.
Επικριτές του σχεδίου, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το τεράστιο έργο είναι πολύ ακριβό για να είναι βιώσιμο.