Skip to main content

Ινδία: Πλήγμα στην «επανάσταση των ΑΠΕ»

Ένα μεγάλο έργο ηλιακής ενέργειας, σχεδιασμένο για να αποτελέσει αφετηρία της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία, βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 500 μεγαβάτ είναι πλέον απίθανο να προχωρήσει, καθώς η ανάδοχος εταιρεία του έργου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Η σύμβαση για την κατασκευή του ηλιακού σταθμού Άντρα Πραντές, του πρώτου από τα 32 προγραμματισμένα μεγάλα ηλιακά έργα με το όραμα της επικράτησης της καθαρής ενέργειας στην αχανή ασιατική χώρα, απονεμήθηκε πέρυσι στην αμερικανική εταιρεία SunEdison.

Η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει το συμβόλαιο, προσφέροντας τιμολόγιο μόλις 7 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η εταιρεία προσπαθεί να πουλήσει περίπου ένα γιγαβάτ από τα υφιστάμενα έργα της στη χώρα, ενώ αναμένεται να εκκινήσει σύντομα τη διαδικασία πτώχευσης.

Πολλοί παράγοντες του κλάδου χαρακτήρισαν την προσφορά της εταιρείας ως μη ρεαλιστική από την αρχή, και περιγράφουν την κατάσταση ως ένα σημαντικό μάθημα για μελλοντικούς διαγωνισμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Retuers, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της SunEdison. Ωστόσο, το υψηλό κόστος πιθανότατα θα αποθαρρύνει νέους επενδυτές και το σχέδιο ενδέχεται να τεθεί ξανά σε διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στοχεύει να πενταπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Η χώρα έχει ανακοινώσει διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα 31 μεγάλα έργα με ισχύ κατά μέσο όρο 500 μεγαβάτ το καθένα, αλλά η αρνητική εξέλιξη με τη SunEdison σημαίνει πως το εγχείρημα πιθανότατα θα κοστίσει και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Η Ινδία διαθέτει ιδανικές συνθήκες για να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια, με 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως. Η χώρα παράγει σήμερα το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έχει ως στόχο να φτάσει το 40% έως το 2030.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όπως το υψηλό κόστος εξασφάλισης των απαραιτήτων εκτάσεων, η ανεπάρκεια υποδομών για τη σύνδεση των ηλιακών σταθμών στο δίκτυο, καθώς και η κακή οικονομική κατάσταση των κρατικών εταιρειών παροχής ενέργειας.

Η ινδική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις κρατικές τράπεζες να χορηγούν δάνεια για ηλιακά έργα, αλλά οι περισσότεροι δανειστές βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση και είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν την έκθεση σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χαμηλά ποσοστά απόδοσης.