Skip to main content

Μαϊάμι: Φάλαινα-δολοφόνος επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Η Λολίτα, μια φάλαινα όρκα 56 ετών, ήταν η ατραξιόν-σταρ στο θαλάσσιο ενυδρείο του Μαϊάμι στη Φλόριντα για δεκαετίες.

Η γηραιότερη φάλαινα-δολοφόνος σε αιχμαλωσία μπορεί σύντομα να επιστρέψει στα νερά της πατρίδας της, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την αιχμαλωσία της.

Η Λολίτα, μια φάλαινα όρκα 56 ετών, ήταν η ατραξιόν-σταρ στο θαλάσσιο ενυδρείο του Μαϊάμι στη Φλόριντα για δεκαετίες. Οι ακτιβιστές για την προστασία των ζώων έχουν περάσει χρόνια πιέζοντας για την απελευθέρωσή της.

Την Πέμπτη, το ενυδρείο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής της όρκας στο φυσικό της περιβάλλον μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το ενυδρείο του Μαϊάμι συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Friends of Lolita για να στείλει τη φάλαινα πίσω σε όλη τη χώρα. Τον λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση της Λολίτα θα πληρώσει ο Jim Irsay, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας NFL, Indianapolis Colts. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω στο ταξίδι της Λολίτα», δήλωσε ο κ. Irsay. «Είναι ένα σκληρό πλάσμα. Είναι καταπληκτικό. Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, αγαπούσα τις φάλαινες».

Πώς βρέθηκε στο Miami Seaquarium η Λολίτα

Η Lolita, γνωστή και με το αρχικό της όνομα Tokitae ή Toki, είναι μια θηλυκή φάλαινα- δολοφόνος νότιας παραμονής. Οι εν λόγω φάλαινες ζουν αποκλειστικά στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και περνούν αρκετούς μήνες του έτους στον Puget Sound της πολιτείας Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Αυτός ο ιδιαίτερος πληθυσμός όρκας θεωρήθηκε είδος υπό εξαφάνιση το 2005, εν μέρει λόγω των προγραμμάτων αιχμαλωσίας που κυνηγούσαν τα ζώα καθ’ όλη τη δεκαετία του 1970, όταν αιχμαλωτίστηκε η Λολίτα.

Στο βιβλίο του που καταγράφει την ιστορία της παγκόσμιας γοητείας των φαλαινών-δολοφόνων, ο Jason Colby, περιβαλλοντικός ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, περιγράφει πώς αιχμαλωτίστηκε η Λολίτα τον Αύγουστο του 1970.

«Όταν αιχμαλωτίστηκε η Λολίτα, οι απαγωγείς κατέληξαν κατά λάθος να μαζεύουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των φαλαινών-δολοφόνων (Southern Resident)», δήλωσε στο BBC. «Υπήρχαν περίπου 90 όρκες πίσω από τα δίχτυα τους σε ένα σημείο». Ο Κόλμπι λέει ότι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προσπάθησαν να απελευθερώσουν τις φάλαινες κόβοντας τα δίχτυα των ψαράδων, αλλά μερικές φάλαινες μπλέχτηκαν και τέσσερα μικρά πνίγηκαν. Οκτώ όρκες, μεταξύ των οποίων και η Λολίτα, αιχμαλωτίστηκαν.

Η Λολίτα πουλήθηκε στο Seaquarium του Μαϊάμι, όπου θα εμφανιζόταν μαζί με μια άλλη φάλαινα νότιας παραμονής που ονομάζεται Hugo, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πάρκου. Εκείνος πέθανε το 1980, οπότε δεν είχε άλλη φάλαινα όρκα για να συναναστραφεί για πάνω από 40 χρόνια. Μόλις απελευθερωθεί, θα είναι η γηραιότερη όρκα που θα μεταφερθεί σε νέο βιότοπο, δήλωσε ο κ. Κόλμπι.

Στα περισσότερα από 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ζει σε μια δεξαμενή 80 πόδια επί 35 πόδια (26 μέτρα επί 11 μέτρα) στο Seaquarium, ένας χώρος που οι επικριτές λένε ότι είναι επικίνδυνα μικρός για ένα ζώο που έχει μήκος περίπου 6 μέτρα. Ένας από τους επικριτές του μεγέθους του ενυδρείου ήταν η κόρη του Eduardo Albor, διευθύνοντος συμβούλου της The Dolphin Company, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη λούνα παρκ στη Λατινική Αμερική. Ο κ. Albor επισκέφθηκε μαζί της το θεματικό πάρκο λίγο πριν αποκτήσει το Miami Seaquarium το 2021.

Την επόμενη χρονιά, το Seaquarium ανακοίνωσε την αποχώρηση της Lolita από τη σκηνή μετά από 52 χρόνια «παραστάσεων». Ο κ. Albor επαίνεσε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και την ομάδα του Seaquarium που παραμέρισαν τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν. «Έχουμε τον ίδιο στόχο και τώρα ο κόσμος θα δει, ότι εκπληκτικά πράγματα είναι δυνατά όταν ακούμε και συνεργαζόμαστε», είπε.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετεγκατάσταση της Λολίτα θα έχει μεγάλες δυσκολίες. «Φοβάμαι ότι όταν ο κόσμος δει ότι την φέρνουν στο σπίτι της, ο κόσμος θα φανταστεί ότι θα είναι απλώς ένα είδος Free Willy στιγμής όπου θα κολυμπήσει και θα συνδεθεί με την οικογένειά της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Κόλμπι, ο ιστορικός περιβάλλοντος. Η ηλικία της Λολίτα και το γεγονός ότι ζει σε αιχμαλωσία εδώ και δεκαετίες και δεν είναι σε θέση να αναζητήσει μόνη της τροφή θα μπορούσαν να περιπλέξουν την απελευθέρωσή της πίσω στη φύση, δήλωσε ο κ. Κόλμπι. Αντί να απελευθερώσει τη Λολίτα πίσω στη Salish Sea για να ζήσει στη φύση, ο κ. Colby δήλωσε ότι η όρκα πιθανότατα θα ζήσει τις υπόλοιπες ημέρες της σε ένα θαλάσσιο κλουβί που θα της επιτρέψει να νιώσει τα «νερά της πατρίδας της» και να επανασυνδεθεί ακουστικά με το κοπάδι από το οποίο αποχωρίστηκε πριν από δεκαετίες.

naftemporiki.gr