Skip to main content

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Η παγκόσμια κρίση νερού απειλεί «να ξεφύγει από τον έλεγχο»

REUTERS/Stephane Mahe

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Αντιμέτωπος με μια διαφαινόμενη παγκόσμια κρίση νερού είναι ο πλανήτης, καθώς αυτή απειλεί να «ξεφύγει από τον έλεγχο» λόγω της πίεσης που ασκείται στους υδάτινους πόρους από την αυξημένη ζήτηση για νερό και τις εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό αναφέρει μια έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το CNN.

Η χρήση του νερού έχει αυξηθεί κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη των Υδάτων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, την παραμονή μιας μεγάλης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τα ύδατα στη Νέα Υόρκη.

REUTERS/Jon Nazca

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 930 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050. Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, «θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο Richard Connor, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.

Ολέθριες συνέπειες

Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ήδη τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την έκθεση, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ήδη σε χώρες με υψηλή ή κρίσιμη πίεση νερού. Η αστική και βιομηχανική ανάπτυξη και η γεωργία επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ελλείψεις, με τη γεωργία και μόνο να καταναλώνει το 70% της παγκόσμιας προσφοράς νερού, δήλωσε ο Connor.

Η εποχιακή λειψυδρία πρόκειται να αυξηθεί σε περιοχές όπου το νερό είναι σήμερα άφθονο, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με την έκθεση. Εν τω μεταξύ, η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική, όπου το νερό είναι ήδη ανεπαρκές.

Οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, που γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στα οικοσυστήματα, η οποία θα μπορούσε να έχει «τρομερές συνέπειες» για τα φυτικά και ζωικά είδη, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

REUTERS/Alex Fraser/File Photo

Οι λύσεις περιλαμβάνουν καλύτερη διεθνή συνεργασία για την αποφυγή συγκρούσεων για το νερό, δήλωσε ο Connor. Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να «ανοίξουν την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία και να αυξήσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια για το νερό», είπε.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί διεθνείς μηχανισμοί για να αποτραπεί η παγκόσμια κρίση του νερού από το να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ. «Το νερό είναι το κοινό μας μέλλον και είναι απαραίτητο να δράσουμε μαζί για να το μοιραστούμε δίκαια και να το διαχειριστούμε βιώσιμα».

naftemporiki.gr