Skip to main content

Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις και χώρες παγκοσμίως

REUTERS/Luis Cortes

Το IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM 2.5.

Μια νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir έδειξε ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2022 αντιμετώπισε ανθυγιεινή ποιότητα αέρα και μόνο έξι χώρες πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, σύμφωνα με το CNBC.

Η IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των πνευμονοβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων, γνωστών ως PM 2.5. Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, κρίσεις άσθματος και πρόωρο θάνατο. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση σε PM 2.5 με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από Covid-19.

Όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε για πρώτη φορά οδηγίες για την ποιότητα του αέρα το 2005, ανέφερε ότι τα αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι λιγότερα από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το 2021, ο ΠΟΥ άλλαξε τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς σε επίπεδα κάτω των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πέντε πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη ρύπανση το 2022 ήταν το Τσαντ, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν και το Μπαγκλαντές. Οι πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως ήταν η Λαχόρη, Πακιστάν, η Χοτάν, Κίνα, η Μπιουάντι, Ινδία, το Δελχί, Ινδία, και η Πεσαβάρ, Πακιστάν.

Χώρες με τον πιο μολυσμένο αέρα (Μέση συγκέντρωση PM2.5 ανά χώρα το 2022, σταθμισμένη με βάση τον πληθυσμό)

CNBC

Η ποιότητα του αέρα της Λαχόρης επιδεινώθηκε σε 97,4 μικρογραμμάρια σωματιδίων PM 2,5 ανά κυβικό μέτρο το 2022 από 86,5 το προηγούμενο έτος, καθιστώντας την την πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Ινδία και το Πακιστάν αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού κατοικεί σε περιοχές στις οποίες η συγκέντρωση των σωματιδίων PM 2.5 είναι περίπου επτά φορές υψηλότερη από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα. Στις ΗΠΑ, οι πιο μολυσμένες μεγάλες πόλεις ήταν το Κολόμπους του Οχάιο, ακολουθούμενες από την Ατλάντα, το Σικάγο, την Ινδιανάπολη και το Ντάλας. Η ποιότητα του αέρα στο Κολόμπους έφτασε τα 13,1 μικρογραμμάρια σωματιδίων PM 2,5 ανά κυβικό μέτρο το 2022, καθιστώντας την την πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ.

Μόνο 6 χώρες πληρούν τα όρια του ΠΟΥ

Μόνο έξι χώρες πληρούσαν τα επικαιροποιημένα όρια υγείας του ΠΟΥ: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία και Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση του 2022 χρησιμοποίησε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα από περισσότερους από 30.000 ρυθμιστικούς σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και αισθητήρες ποιότητας του αέρα από 7.323 πόλεις σε 131 χώρες, περιφέρειες και εδάφη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί περισσότερα από δύο χρόνια από το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 60% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι αναπνέουν μολυσμένο αέρα», δήλωσε ο Έινταν Φάροου, ανώτερος επιστήμονας για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International. «Τα όργανα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρέχουν σκληρά δεδομένα που μπορούν να εμπνεύσουν τις κοινότητες να απαιτήσουν αλλαγή και να θέσουν τους ρυπαντές προ των ευθυνών τους, αλλά όταν η παρακολούθηση είναι αποσπασματική ή άνιση, οι ευάλωτες κοινότητες μπορεί να μείνουν χωρίς δεδομένα για να δράσουν», δήλωσε ο Farrow.

naftemporiki.gr