Skip to main content

COP28: «Χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να σωθεί ο πλανήτης»

Ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ινστιτούτου Τεχνολογίας Καρλσρούης και ΑΠΘ, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Ανέστη Ντόκα, παραχώρησε ο Νίκος Μουσιόπουλος. Αναφερόμενος στη σύνοδο COP28, ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Καρλσρούης και του ΑΠΘ ανέφερε πως «είμαι και εγώ όπως όλοι απογοητευμένος γιατί το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, οι προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο διάστημα συμπράττουν άλλες χώρες στη Βόρεια Αμερική, υπάρχουν κάποιοι που συμμαχούν με την Ευρώπη, δυστυχώς τα προβλήματα όμως είναι η Κίνα, η χερσόνησος της Ινδίας και η Αφρική ιδιαίτερα, γιατί έχουν πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και έχουν την απαίτηση να μπορούν να ανέβουν, δηλαδή να καταναλώσουν περισσότεροι ενέργεια.

Ο κ. Μουσιόπουλος σχολίασε πως «ένα σχέδιο Μάρσαλ χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης, αν υποστούμε την κλιματική αλλαγή όλοι θα έχουμε πρόβλημα, οπότε πρέπει να υπάρχει σύμπνοια με αυτούς που έχουν την μεγάλη ανάγκη, γιατί ακόμη είναι πολύ πιο πίσω».

«Εάν δεν ανέβει το επίπεδο σε αυτές τις χώρες, δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουν για αυτό και διαφωνούν, η μόνη λύση είναι μια παγκόσμια συμφωνία η οποία όμως χρειάζεται χρήματα και για αυτό δεν έγινε κουβέντα στο Ντουμπάι».

Τέλος ο κ. Μουσιόπουλος εξήγησε πως «θεωρώ ότι στην επόμενη χρονιά αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος υποστήριξης των πραγματικά πολύ χαμηλά διαβιούντων λαών, ειδικά στην Αφρική, αλλά και στην ινδική χερσόνησο ισχύει αυτό, έτσι ώστε να είναι πρόθυμοι να συμπράξουν και αυτοί για το κοινό καλό».

Διαβάστε επίσης:

COP28: Επιτέλους συμφωνία για «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα»