Skip to main content

Βουλή- Κ. Χατζηδάκης: Δεν συμβιβαζόμαστε με το πολεοδομικό «μπάχαλο»

Ως μεγάλη τομή, που επιχειρεί να βάλει τάξη στο πολεοδομικό και χωροταξικό χάος της χώρας, περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας», η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020.

Βλέπουμε στην πατρίδα μας μια εικόνα όπου δίπλα σε ένα σπίτι είναι ένα μαντρί, πιο δίπλα ένα ξενοδοχείο και πιο δίπλα ένα θερμοκήπιο, και με αυτή την εικόνα μπάχαλου  δεν συμβιβαζόμαστε, είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι στην πορεία του χρόνου κανείς δεν θα θυμάται τους αντιδρώντες αλλά μόνο αυτούς που πάνε με τη σωστή πλευρά ιστορίας. Επισήμανε επίσης, ότι το χάος που μεγάλωσε τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως, αλλά πρέπει να ρίξουμε πέτρα στο τέλμα. Δεν θα ήμουν ήσυχος με τη συνείδησή μου εάν έμενα άπρακτος και συνεχίζαμε τις πολιτικές “Μαυρογιαλούρων”, είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας συνοπτικά το νομοσχέδιο είπε -μεταξύ άλλων- ότι είναι πράγματι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, περιορίζει τη δόμηση της άτακτης επιχειρηματικότητας, αλλά την αυξάνει κατά 33% όταν είναι οργανωμένη σε βιομηχανικά πάρκα, μεταφέρει τον συντελεστή δόμησης για τα διατηρητέα, επιτρέπει σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εσωτερική διαμόρφωση των κτιρίων, απαλλάσσει την ιδιοκτησία από την ομηρία των αιωνίων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων των δήμων, ενώ φέρνει ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα κτίρια. Ελπίζω ότι ομοφώνως θα εγκρίνουμε, τουλάχιστον αυτό το άρθρο, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τη δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, είπε ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων. Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο τέλος της φάμπρικας με τους ναΐσκους και τα ναΐδρια που χρησιμοποιούνται προσχηματικά, ως όχημα για αυθαίρετες κατασκευές, ιδιαίτερα στα νησιά μας. Αυτή η πρακτική τελειώνει, και έχει την υπογραφή της ΝΔ, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, είπε ότι οι παρεκκλίσεις δεν καταργούνται αύριο το πρωί, και ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος έως και έξι ετών: Αν δεν βιάζεσαι να χτίσεις σ’ αυτά τα έξι χρόνια, θα πας με βάση τα προωθούμενα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, με το ίδιο καθεστώς δηλαδή, που ήδη υπάρχει στο 20% της Ελλάδας, είπε ο κ. Χατζηδάκης, φέρνοντας ως τέτοια παραδείγματα τη Σίφνο, τη Σέριφο και την Πάρο. Όπως πάει καλά εκεί, έτσι θα πάει καλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα με τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Απαντώντας στον κ. Πολάκη, είπε ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντίθετος με την Αριστερά που ζητά τερματισμό της εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά είναι σε απόλυτη αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα όσο κυβέρνησε. Όσο για τις επενδύσεις που ανέφερε ο κ. Πολάκης στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν τις γνωρίζει και ότι φαίνεται να αφορούν πολλά στρέμματα που ρυθμίζονται με ήδη υπάρχοντες νόμους.

Στο επιχείρημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου ότι κυνηγάμε τους μικρούς, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι σαν να θέλει να τους αφήσουμε να χτίζουν, άρα προτείνει να συνεχίσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση για τους μικρούς, δηλαδή για όλους, χωρίς κανόνες. Μπάχαλο παντού. Αυτό είναι το δόγμα για τον κ. Φάμελλο, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ