Skip to main content

Επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές 

Κλιματικά ουδέτερα αεροπορικά ταξίδια δεν υπάρχουν ακόμη. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα. Με τη βοήθεια ενός εργοστασίου  στην γερμανική πόλη Εμστλαντ, στην  Κάτω Σαξονία, πρόκειται να παραχθούν βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα με ουδέτερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). 

Είναι το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο για την παραγωγή συνθετικής κηροζίνης με ουδέτερο CO2. Πρόκειται για τα λεγόμενα «βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα»(SAF), που προέρχονται κατά βάση από ανακυκλωμένα ή και χρησιμοποιημένα φυτικά και ζωικά λίπη  και παράγονται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες από τη γύρω περιοχή. Τα εγκαίνια της μονάδας πραγματοποιούνται αύριο από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε.

Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα είναι πιλοτικά ο πρώτος πελάτης της μονάδας ,καθώς αυτή τη στιγμή είναι  ο μεγαλύτερος αγοραστής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) στην Ευρώπη, δήλωσε η Κριστίνα Φέρστερ, μέλος της διοίκησης της εταιρείας. Τα συνθετικά καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η κηροζίνη του μέλλοντος και καθιστούν δυνατή την εναέρια κυκλοφορία με ουδέτερο CO2. 

Η Greenpeace καλωσορίζει κατ’ αρχήν τη δημιουργία της μονάδας στο εργοστάσιο στο Εμσλαντ , όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, αλλά πρόσθεσε το νέο καύσιμο από μόνη του δεν μπορεί να λύσει το κλιματικό πρόβλημα των αεροπορικών εταιρειών. 

«Για να αντικατασταθεί το αεροπορικό καύσιμο που χρησιμοποιείται  στη Γερμανία με συνθετική κηροζίνη, θα ήταν απαραίτητη ολόκληρη η ετήσια γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας, άρα χρειαζόμαστε μια τεράστια  επέκταση των ανανεώσιμων πηγών πηγές ενέργειας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, η ρύπανση από τα αεροσκάφη αντιπροσωπεύει το 3,5 % της ανθρωπογενούς συμμετοχής στην  κλιματική κρίση.