Skip to main content

Παράνομοι υλοτόμοι έκοψαν κατά λάθος το αρχαιότερο δέντρο του κόσμου

Παράνομοι υλοτόμοι στα σύνορα μεταξύ Περού και Βραζιλίας έκοψαν κατά λάθος το δέντρο που πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο στον κόσμο, καθώς όπως ισχυρίζονται είχαν προχωρήσει στο προστατευόμενο καταφύγιο Ματσές χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Το γεγονός έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων ιθαγενών της περιοχής.

Το γιγάντιο δέντρο Σαμαούμα είχε ύψος περίπου 40 μέτρα και εκτιμάται πως είχε ηλικία πάνω από 5.800 έτη, κρίνοντας μεταξύ άλλων από τους ομόκεντρους δακτύλιούς του. Εδώ και αμέτρητες γενιές αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των αυτόχθονων φυλών του Αμαζονίου, με ενεργό ρόλο σε αρκετά έθιμα και παραδόσεις.

«Πρόκειται για το πνεύμα-μητέρα όλου του τροπικού δάσους, από αυτό το δέντρο-πνεύμα προήλθε όλη η δύναμη ζωής όλων των ζωντανών όντων. Κατέστρεψαν το «Αότλκπ-Αγουάπ» και έφεραν το σκοτάδι όχι μόνο στο λαό μας αλλά και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ταχουακτέπ, αρχηγός της τοπικής φυλής Ματσές.

«Για πολλές γενιές, το δέντρο-μητέρα μάς έφερνε υγεία και ευδαιμονία. Οι ρίζες του απλώνονται σε όλο το τροπικό δάσος και διαδίδουν το πνεύμα του σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι θα απογίνουν όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά τώρα που χάθηκε», πρόσθεσε ο ένας άλλος τοπικός σαμάνος, ο οποίος κατηγορεί τους υλοτόμους ότι έκοψαν το ιστορικό δέντρο εσκεμμένα.

Την άποψή του συμμερίζεται και η μη κυβερνητική οργάνωση Rainforest Protection Coalition (RPC), με βάση το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια. «Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στο προστατευόμενο καταφύγιο πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και πολλές ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περιοχή επί χρόνια. Οι προστατευόμενες ζώνες έχουν μειωθεί στο μισό την τελευταία δεκαετία και οι τοπικοί πληθυσμοί δέχονται ισχυρές πιέσεις», δήλωσε η Άννα Γκόλντινγκ, ερευνητής του RPC.

Εξάλλου από το 1991, οι απώλειες των δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου έχουν τριπλασιαστεί, κυρίως για λόγους κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου διαφυλάσσει την πλειοψηφία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, ωστόσο 0,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάνονται κάθε λεπτό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Παγκοσμίων Φυσικών Πόρων.