Skip to main content

Μπύρα kaput: Οι Γερμανοί έχασαν τη δίψα τους για το εθνικό τους ποτό

Το τέλος μιας εποχής;

Για δεκαετίες, η μπύρα ήταν κάτι περισσότερο από ένα ποτό στη Γερμανία. Ήταν τρόπος ζωής, πολιτισμικό σύμβολο, υπερηφάνεια. Όχι πια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Economist για πρώτη φορά από το 1993, οι εξαμηνιαίες πωλήσεις μπύρας έπεσαν κάτω από τα 4 δισ. λίτρα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

Το 2005 ο μέσος Γερμανός κατανάλωνε 112 λίτρα τον χρόνο. Σήμερα μετα βίας 90. Η Γερμανία παραμένει η έκτη μεγαλύτερη αγορά μπύρας στον κόσμο. Όμως από εκεί που κατείχε πρωταγωνιστική θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, πίσω μόνο από τους αχόρταγους Τσέχους, έχει πέσει πλέον στην όγδοη θέση.

Και η πτώση επιταχύνεται. Όπως παραδέχεται ο σύμβουλος του κλάδου Γκέριτ Μπλύμελχουμπερ, «κάποια ζυθοποιεία έχουν πανικοβληθεί».

Οι νέοι απέχουν, τα κόστη ανεβαίνουν

Οι αιτίες είναι πολλές και οικείες: ο πληθυσμός γερνάει και οι νεότεροι πίνουν λιγότερο. Μερικοί δείχνουν την τιμή ως ένοχο, αλλά αυτό δύσκολα στέκει όταν ένα κιβώτιο Paulaner πωλείται στα σούπερ μάρκετ για μόλις 15 ευρώ.

Η μείωση της κατανάλωσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία δείχνει και μια ευρύτερη κρίση στη φιλοξενία.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση κρασιού εμφανίζει πολύ πιο ήπια κάμψη. «Υπάρχει δίψα για μπύρα στη Γερμανία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της C&A Veltins, Φόλκερ Κουλ, «αλλά όχι για τρίτο ή τέταρτο ποτήρι».

Ανάσα από τις μπύρες χωρίς αλκοόλ

Μοναδική νότα αισιοδοξίας είναι ο αναπτυσσόμενος τομέας των μη αλκοολούχων μπυρών, που φτάνει πλέον το 10% της συνολικής παραγωγής. Αν και εξαιρείται από τις επίσημες στατιστικές, είναι πλέον σπάνιο να βρεις Biergarten χωρίς alkoholfrei επιλογή.

Το 2024 άνοιξε στο Μόναχο η πρώτη μπυραρία αφιερωμένη αποκλειστικά σε μπύρες χωρίς αλκοόλ. Παραδοσιακοί ζυθοποιοί πειραματίζονται με άγριες ζύμες που δεν ζυμώνουν όλη τη ζάχαρη, ώστε να διατηρείται γεύση χωρίς να παραχθεί αλκοόλ.

Ωστόσο, ο περίφημος «νόμος καθαρότητας» της γερμανικής μπύρας, που περιορίζει τα συστατικά, συχνά εμποδίζει την καινοτομία, επισημαίνει ο Μάρκους Ράουπαχ από την Γερμανική Ακαδημία Μπύρας.

Κλείνουν ζυθοποιίες

Οι εξαγωγές επίσης δεν μπορούν να σώσει την κατάσταση: υποχωρούν ακόμη ταχύτερα από τις εγχώριες πωλήσεις και τώρα έρχονται αντιμέτωπες και με τους νέους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν 100 ζυθοποιίες στη Γερμανία έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι τελευταίες, Μπορεί ο κλάδος να βρει… νηφάλιες εναλλακτικές;