Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ηγείται αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που έφθασε σήμερα στη Συρία, όπου αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ριάντ να υποστηρίξει την ανάκαμψη της χώρας μετά τον πόλεμο.
Το βασίλειο του Κόλπου έχει γίνει βασικός υποστηρικτής της μεταβατικής κυβέρνησης του προέδρου Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του επί χρόνια ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο και επιδιώκει τώρα να ανοικοδομήσει τη Συρία ύστερα από 14ετή εμφύλιο πόλεμο.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ, ο οποίος συνοδεύεται από περίπου 130 Σαουδάραβες επιχειρηματίες στη Δαμασκό, προτίθεται να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Συρίας ενόψει ενός διήμερου επενδυτικού συνεδρίου που ξεκινά σήμερα, σύμφωνα με άτομα που θα παραστούν σ’ αυτό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Συρία ο Αλ Φαλίχ και ο Σύρος ομόλογός του εγκαινίασαν βιομηχανία τσιμέντου στην πόλη Άντρα στα περίχωρα της Δαμασκού, και θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λευκού τσιμέντου στη χώρα, μετέδωσε το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.
Η Σαουδική Αραβία έχει δείξει ενδιαφέρον για τον ενεργειακό και ξενοδοχειακό τομέα στη Συρία, όπως επίσης και για τα αεροδρόμια, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ένας διπλωμάτης και ένας Σύρος επιχειρηματίας που γνωρίζουν το θέμα.
Οι δύο χώρες αναμένεται επίσης να συγκροτήσουν ένα κοινό επιχειρηματικό συμβούλιο, δήλωσε ο Σύρος επιχειρηματίας.
Το επενδυτικό συνέδριο είχε αρχικά προγραμματισθεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο αλλά καθυστέρησε λόγω του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Θα συνεχισθεί αυτή την εβδομάδα παρά τις διακοινοτικές συγκρούσεις στη πόλη Σουέιντα της νότιας Συρίας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.
Η βία είναι μια υπενθύμιση της παρατεταμένης αστάθειας στην Συρία, ακόμη και αν οι ξένοι επενδυτές διερευνούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Εταιρείες, πολλές από τις προέρχονται από τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας, δρόμων, λιμένων και άλλων καταστραμμένων υποδομών στη Συρία.
Η Συρία έχει υπογράψει τους τελευταίους μήνες συμφωνία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το Κατάρ ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια συμφωνία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία λιμένων DP World που έχει την έδρα της στα ΗΑΕ , ενώ οι ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ πρόκειται επίσης να καταρτίσουν ένα γενικό σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία μαζί με το Κατάρ, αποπλήρωσαν τις οφειλές της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ανοίγοντας τις δυνατότητες για νέο δανεισμό.
Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την προεδρία της Συρίας, ο Άχμεντ αλ Σάρα επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο τη Σαουδική Αραβία. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του βασιλείου, ο Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν, κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας που εμπόδιζαν τις ξένες επενδύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ