Skip to main content

Η χειρότερη συμβουλή καριέρας που δίνουν οι διάσημοι: «Όσοι το λένε είναι ήδη πλούσιοι»

Μια συμβουλή που δεν λειτουργεί απαραίτητα - Αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει και σε εντελώς λάθος δρόμους

Υπάρχει ένα άκρως παραπλανητικό μήνυμα που επαναλαμβάνεται διαρκώς ως συμβουλή καριέρας από διάσημους και μάλιστα ακόμη και από δισεκατομμυριούχους.

Σύμφωνα με τον αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο και συγγραφέα Σκοτ Γκάλογουεϊ, αυτό είναι το ακόλουθο: «Ακολούθησε το πάθος σου». «Όποιος στο λέει αυτό, είναι ήδη πλούσιος», τονίζει στο CNBC.

Ο Γκάλογουεϊ μεγάλωσε στο Λος Άντζελες με μια ανύπαντρη μητέρα και οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπέρασε ποτέ τα 40.000 δολάρια ετησίως.

Πίστευε ότι το πάθος του για τον αθλητισμό θα τον οδηγούσε στην οικονομική ελευθερία. Όταν διαπίστωσε ότι δεν έχει το ταλέντο για επαγγελματική καριέρα στον αθλητισμό, σπούδασε στο UCLA και ξεκίνησε ως αναλυτής στη Morgan Stanley. «Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν έχω τις δεξιότητες για κάτι τέτοιο», λέει.

Αντί για επαγγελματίας αθλητής, επιχειρηματίας

Αντί να παραιτηθεί, αποφάσισε να δοκιμάσει τον δρόμο της επιχειρηματικότητας. Το 1992 ίδρυσε τη διαφημιστική εταιρεία Prophet, την οποία πούλησε το 2002 για 33 εκατ. δολάρια. Το 2010 συνίδρυσε την εταιρεία ερευνών L2, που εξαγοράστηκε το 2017 για πάνω από 130 εκατ. δολάρια.

Το δίδαγμα; Μην κυνηγάς στα τυφλά το πάθος. Συνδύασε αυτό που κάνεις καλά με αυτό που μπορεί να σου αποφέρει έσοδα – και μάθε να προσαρμόζεσαι.

«Έκανα αίτηση για 29 δουλειές μετά την αποφοίτησή μου. Πήρα μόνο μία προσφορά», λέει ο Γκάλογουεϊ. «Το κλειδί της επιτυχίας μου είναι η απόρριψη – ή μάλλον η ικανότητά μου να την αντέχω. Αν δεν ακούσεις πολλά “όχι”, δεν θα φτάσεις ποτέ στα υπέροχα “ναι”», εξηγεί.

Δείτε τι κάνετε καλά, τι σας ξεχωρίζει

Ανάλογη είναι και η στάση του διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard, Μίκαελ Μίμπαχ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο LinkedIn, σημείωσε: «Μου αρέσει που ακολουθείτε το πάθος σας, αλλά δείτε και τι κάνετε πραγματικά καλά. Τι σας ξεχωρίζει; Πού τέμνονται το πάθος σας, η αξία και οι ικανότητές σας; Εκεί είναι το κλειδί».

Η ανακάλυψη αυτών των σημείων δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – και συχνά περνάει μέσα από την αποτυχία. Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι παραγωγός ειδήσεων που μόλις απολύθηκε και να άρχισες να φτιάχνεις ντοκιμαντέρ. Τότε συνειδητοποιείς ότι η δύναμή σου είναι εκεί και όχι σε σύντομες ειδήσεις.

Η ψυχολόγος του Yale και ειδικός στην ευτυχία, Λόρι Σάντος, λέει ότι τα πισωγυρίσματα μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες εξέλιξης – αρκεί να έχεις νοοτροπία ανάπτυξης: την πεποίθηση ότι οι δεξιότητες καλλιεργούνται και δεν είναι στατικές. «Αυτό μας βοηθά να μάθουμε πώς να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά», τονίζει.