Skip to main content

Δασμοί: Έτοιμες 12 επιστολές από τον Τραμπ – Διαπραγματεύσεις ΕΕ και ΗΠΑ με επίκεντρο τα αυτοκίνητα

Τι περιλαμβάουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Δώδεκα επιστολές προς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα ποσοστά των δασμών που θα επιβληθούν στα προϊόντα τους που εξάγονται προς τις ΗΠΑ, οι οποίες θα σταλούν τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ αρνήθηκε να πει σε ποιες χώρες απευθύνονται αυτές οι επιστολές, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσει τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορίσει την 9η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταίρων της αναφορικά με τις εμπορικές τους συναλλαγές. Σε διαφορετική περίπτωση έχει απειλήσει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.

Το ύψος των δασμών αυτών διαφέρει ανά περίπτωση και μπορεί να κυμαίνεται από 10% ως 20% ή ακόμη να φτάνει στο 60% με 70% και, όπως έχει εξηγήσει ο Τραμπ, οι χώρες θα αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Στις αρχές Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε σοκ ανακοινώνοντας δραστική αύξηση των δασμών για τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα: επιπλέον δασμούς ύψους 10%, με το ποσοστό να φτάνει ως το 50% για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι εισάγουν αμερικανικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή αυτών των δασμών, ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους εταίρους. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια σειρά εμπορικών συμφωνιών θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει συμφωνίες μόνο με τη Βρετανία και το Βιετνάμ, ενώ ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει να μειώσουν προσωρινά τους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη.

Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ με επίκεντρο τα αυτοκίνητα

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες και πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα επιτρέπει την ελάφρυνση των δασμών με αντάλλαγμα την αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων την Παρασκευή μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και τους έγινε γνωστό ότι είναι κοντά σε μια τεχνική συμφωνία κατ’ αρχήν.

Μετά τις 9 Ιουλίου, η ΕΕ απειλείται με δασμούς στο 50% σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε ότι «σημειώθηκε πρόοδος προς μια συμφωνία κατ’ αρχήν κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα» και «η Επιτροπή θα επανέλθει τώρα σε ουσιαστικές επαφές με τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο».

Οποιαδήποτε συμφωνία πάντως εξαρτάται από τον Τραμπ. Τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαμε να δούμε την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

  • μια κατ’ αρχήν συμφωνία που διατηρεί την τρέχουσα εκεχειρία χωρίς την εισαγωγή νέων δασμών
  • τη συνέχιση των συνομιλιών χωρίς συμφωνία και την έναρξη ισχύος των ειδικών ανά χώρα δασμών που είχαν ανασταλεί, ή
  • οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τους όρους της και ανακοινώνουν περισσότερους μονομερείς δασμούς

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός λεγόμενου κανόνα αντισταθμίσεων που θα παρείχε δασμολογική ελάφρυνση στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει μηχανισμό αντιστάθμισης για τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα εκτρέψει την παραγωγή και τις επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει καθολικούς δασμούς 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν σε χαμηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις για να μειώσει τον δασμό 25% της Ουάσινγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και τον δασμό 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Πάντως οι πηγές του πρακτορείου τονίζουν ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Οποιαδήποτε αρχική συμφωνία πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμη και μη νομικά δεσμευτική, ανέφεραν οι πηγές. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν επίσης μια συμφωνία για τα μη δασμολογικά εμπόδια, το ψηφιακό εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια.

Ορισμένες πρωτεύουσες έχουν δηλώσει ότι θέλουν μια γρήγορη συμφωνία και δεν θέλουν κλιμάκωση, ενώ άλλες θέλουν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος απαντώντας στους δασμούς του Τραμπ με αντίμετρα.

Η ΕΕ επιδιώκει μια αρχική συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ που να επιτρέπει μια προσέγγιση δύο σταδίων, η οποία θα καλύπτει πρώτα μη δασμολογικά ζητήματα και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες των καθολικών δασμών του Τραμπ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο πλευρές συζητούν επίσης τα γεωργικά πρότυπα και τους δασμολογικούς συντελεστές, όπου, σύμφωνα με ένα από τα άτομα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει το τραπέζι να αυξήσουν τους συντελεστές στο 17% από το αρχικά προγραμματισμένο 20%.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι συνομιλίες για τους δασμούς του Τραμπ στα αυτοκίνητα, καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δεν αναμένεται να επιλυθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά την οικονομική ασφάλεια, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό έδαφος για τον έλεγχο των εξερχόμενων και εισερχόμενων ξένων επενδύσεων, καθώς και για τον έλεγχο των εξαγωγών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης να συμπεριληφθούν οι δημόσιες συμβάσεις σε οποιαδήποτε συμφωνία.