Πολύ κοντά να σπάσει το φράγμα του 2% βρίσκεται πλέον το Euribor και χρειάζεται μόνο μια τελική ώθηση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, για να επιβεβαιωθεί η τάση, αυξάνοντας την αισιοδοξία των κατόχων κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων.
Το Euribor 12μήνου, που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για τον υπολογισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο,έκλεισε σήμερα στο 2,070%, σημειώνοντας βέβαια αύξηση 0,013 μονάδων από το προηγούμενο επίπεδο.
Ο μηνιαίος μέσος όρος του Euribor για τον Ιούνιο ανέρχεται πάντως σε 2,063%, σημειώνοντας μείωση 0,017 μονάδων.
Καλά νέα για τους δανειολήπτες
Το Euribor, αρκτικόλεξο του «Europe Interbank Offered Rate», υποδηλώνει το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη στη διατραπεζική αγορά, με διάρκεια που κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως 12 μήνες.
Ήδη κατά τη διάρκεια του Μαΐου, το Euribor έκλεισε στο 2,081%, γεγονός που αποτελούσε την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση μέχρι στιγμής για το 2025 και 1,599 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024. «Αυτά είναι καλά νέα για τους κατόχους στεγαστικών δανείων μεταβλητού επιτοκίου, καθώς σημαίνει ότι όσοι επανεξετάσουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων τους τον Μάιο θα δουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων τους να μειώνονται», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
«Ο Ιούνιος ξεκίνησε με τον ίδιο ρυθμό, με το Euribor τη Δευτέρα να διαμορφώνεται στο 2,057% αν και σήμερα κατέγραψε μια μικρή άνοδο στο 2,070%», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Για παράδειγμα, για ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών ύψους 140.000 ευρώ, με περιθώριο 1% , η μηνιαία δόση θα μειωθεί στα 571,04 ευρώ.Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώσουν 153,37 ευρώ λιγότερα από ό,τι τον Μάιο του 2024, όταν το Euribor έκλεισε στο 3,680% και η μηνιαία δόση ήταν 724,41 ευρώ.
Τα βλέμματα στην ΕΚΤ
Όλα τα βλέμματα είναι πάντως στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη όπου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη φορά, φέρνοντάς τα από 2,25% στο 2%. Αυτή θα πρέπει να είναι η ώθηση που χρειάζεται το Euribor για να πέσει κάτω από το 2%.
Παράγοντες της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς τόνισαν στη Ναυτεμπορική ότι «αν και θα υπάρξει μια παύση τον Ιούλιο, το καταθετικό επιτόκιο θα μειωθεί και πάλι κατά 25 μονάδες το φθινόπωρο, στο 1,75%, καθώς υποχωρούν σταθερά οι πληθωριστικές πιέσεις»
Το ερώτημα είναι βέβαια πόσο θα επηρεάσει την κατάσταση το αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο , που έχει πυροδοτήσει η δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ.
«Η ΕΚΤ θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη σε μια περίοδο όπου παραμένουν οι εμπορικές εντάσεις , η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η επιφυλακτική συμπεριφορά των καταναλωτών», τονίζουν στη «Ν» οι παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν: «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαμόρφωση των δασμών σε λίγες εβδομάδες και τα πιθανά δασμολογικά αντίποινα της ΕΕ αναγκάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι πάντως επιφυλακτικοί , τουλάχιστον προς το παρόν»
Το κόστος χρηματοδότησης
Το Euribor, που δημοσιεύεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 12:00 (ώρα Ελλάδος), διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην χρηματοπιστωτική αγορά και στις οικονομίες των νοικοκυριών
Εχοντας άμεσο αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, το Euribor είναι καθοριστικό στη λήψη αποφάσεων από επενδυτές, δανειστές και νοικοκυριά. Η άνοδος ή η πτώση αυτού του δείκτη μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερες ή χαμηλότερες πληρωμές στεγαστικών δανείων, επηρεάζοντας τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ή την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.