Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών της Ρωσίας έχει την ένδειξη «απόρρητο» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά για τον στρατό του.
Οι απόρρητες δαπάνες προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των συνολικών δαπανών που δημοσιεύονται από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και των διαθέσιμων στο κοινό δαπανών.
Ενδεικτικά, η λέξη «μυστικό» εμφανίζεται 39 φορές στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RuNews24.ru.
Ο Γιάκοφ Γιακούμποβιτς, ειδικός από το Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, δήλωσε στο RuNews24.ru ότι η διαφορά μεταξύ αυτών των αριθμών ήταν 12,12 τρισ. ρούβλια (152 δισ. δολάρια) ή το 29,22% του προϋπολογισμού. Μάλιστα αυτό το ποσό έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, που ανερχόταν σε 11,1 τρισ. ρούβλια (121,19 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg.
Σημαντικό μέρος αυτών των κρυφών δαπανών αφορά την εθνική άμυνα και ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γιακούμποβιτς. Στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (ο όρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία), αυτά τα κεφάλαια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας και τη δημιουργία υποδομών σε νέα εδάφη.
Η δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με αυτές τις δαπάνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, γι΄αυτό και η μυστικοπάθεια, πρόσθεσε.
Το ίδιο πιστεύει και ο Γιάνις Κλούγκε, ειδικός σε θέματα κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε στο Newsweek ότι η αύξηση αυτών των κρυφών δαπανών της Μόσχας σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος του πολέμου καθώς η στρατολόγηση νέων στρατιωτών, όπλων και πυρομαχικών γίνεται πιο ακριβή κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Κλούγκε, σχεδόν όλες οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι απόρρητες και οι περισσότερες από τις μυστικές δαπάνες της Μόσχας προορίζονται για τον στρατό.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να αντέξει μεγάλο μέρος της οικονομικής αναταραχής που προκλήθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των δαπανών που σχεδιάζει ο Πούτιν για να στηρίξει τον πόλεμο και το κόστος αύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του.
Αξίζει πάντως να σημειωθεό ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει επίσης τα λεπτομερή δημογραφικά δεδομένα, καθώς στη χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη μειώση των ποσοστών γεννήσεων και σμίκρυνση του πληθυσμού, τάσεις που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο, λόγω των απωλειών και της μαζικής εξόδου όσων αποφεύγουν την στράτευση.