Ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς αναμένεται σήμερα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποίησε μία αναθεωρημένη πρόταση στις ΗΠΑ, η οποία αφορά τα διεθνή εργασιακά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την οικονομική ασφάλεια και τη σταδιακή μείωση των δασμών και από τις δύο πλευρές για τα βιομηχανικά και μη ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, όπως είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Bloomberg.
Η ευρωπαϊκή πρόταση εξετάζει επίσης την αμοιβαία συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι επενδύσεις στην ψηφιακή συνδεσιμότητα.
Στους τομείς που αναφέρεται ότι προσφέρονται για συνεργασία είναι επίσης οι έλεγχοι των εξαγωγών και των επενδύσεων, η καταπολέμηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού χάλυβα, φαρμακευτικών προϊόντων, αυτοκινητοβιομηχανίας και ημιαγωγών, καθώς και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πολιτικών αεροσκαφών και αγορά κρίσιμων πρώτων υλών.
Άλλοι τομείς που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ΕΕ αφορούν τα τρόφιμα και τα γεωργικά πρότυπα, τις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης, τις δημόσιες συμβάσεις, το ψηφιακό εμπόριο και τις συζητήσεις σχετικά με τους κανόνες προέλευσης των αγαθών.
Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ αναμένεται να απορρίψουν τις προτάσεις της ΕΕ ζητώντας από τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε μονομερείς μειώσεις δασμών στα αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως αν δεν γίνουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για να την αποφυγή των αμερικανικών «ανταποδοτικών» δασμών 20%.
Οι δασμοί
Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού μείωσαν στο μισό τους «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% που ανήγγειλαν τον Απρίλιο για 90 ημέρες προκειμένου να δοθεί περιθώριο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να κλειστεί ευρύτερη συμφωνία.
Σε αντάλλαγμα οι 27 ανέστειλαν τους δασμούς που είχαν ανακοινώσει πως θα εφάρμοζαν σε αντίποινα για τους αμερικανικούς. Η Κομισιόν πρότεινε κατόπιν δασμούς μηδέν για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν αντίμετρα με τις αμερικανικές εισαγωγές που απειλούνται με δασμολόγηση να φθάνουν σε αξία τα 95 δισ. ευρώ.