Μπορεί να μην έχει πετύχει το στάτους του «προφήτη» ή «θρύλου», που απολαμβάνει ο Γουόρεν Μπάφετ, αλλά σίγουρα θεωρείται εκ των ισχυρότερων ανδρών της Wall Street και ένα πρόσωπο που οι αγορές ακούν. Γιατί λοιπόν τώρα φαίνεται όλοι να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του;
Ο λόγος για τον Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της JP Morgan, ο οποίος επιμένει να διαμηνύει πως οι ΗΠΑ και οι αγορές είναι αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών κινδύνων και δασμών και πως ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ορατός.
Σίγουρα έχει κάνει λάθη και στο παρελθόν. Είχε προβλέψει οικονομική κατάρρευση όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια μετά την πανδημία του Covid-19, ενώ επί χρόνια υποστήριζε ότι το Bitcoin είναι η απόλυτη φούσκα που θα σκάσει. Ωστόσο σε πολλές άλλες προβλέψεις έχει πέσει μέσα και κανείς δεν αμφισβητεί τη δυνατότητά του να «διαβάζει» τα σημάδια της οικονομίας.
Τα πρόσφατα σχόλιά του ήταν είναι άκρως δυσοίωνα. Προειδοποιεί για ξεπούλημα στις μετοχές και περισσότερα εμπόδια στη ροή των πιστώσεων, καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο είναι στα ύψη και οι δασμοί που έχει επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ακραίοι». Εκτιμά μάλιστα ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό: μία εφιαλτική κατάσταση κατά την οποία η οικονομία μένει στάσιμη και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται.
Θα επιβεβαιωθεί;
Προς το παρόν οι επενδυτές τον αγνοούν. Δεν φαίνεται να φοβούνται τίποτα τέτοιο αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι δείκτες κάλυψαν ακόμη και τις τεράστιες ζημίες που είχε προκαλέσει το σοκ της 2ας Απριλίου (ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το τσουνάμι των δασμών). Τα ισχυρά αποτελέσματα πολλών μεγάλων εταιρειών, σε συνδυασμό με προσδοκίες ότι θα έρθουν σύντομα εμπορικές συμφωνίες στη θέση των δασμών, διατηρούν το κλίμα ευφορίας στις αγορές μετοχών – όσο και εάν βλέπουμε αναταράξεις στις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο όπως προειδοποιεί το Barron’s ίσως δεν αργεί η στιγμή που θα πρέπει οι προειδοποιήσεις για στασιμοπληθωρισμό να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη. Αν ο Ντάιμον έχει δίκαιο, τόσο τα νοικοκυριά όσο και η Fed θα έχουν μπροστά τους μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επιλέξει ποια από τις δύο εντολές έχει προτεραιότητα: η σταθερότητα των τιμών (το να ανακόψει δηλαδή το κύμα ακρίβειας αυξάνοντας τα επιτόκια) ή στήριξη της απασχόλησης (μειώνοντας τα επιτόκια). Και η απάντηση στο δίλημμα, θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τι θα κάνει στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση.