Skip to main content

«Χειρότεροι και από την Ελλάδα»: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χτυπάει καμπανάκι για το χρέος… δείχνοντας εμάς

REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Pool/Φωτ. αρχείου

Μία όχι και τόσο κολακευτική αναφορά για τη χώρα μας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, απέρριψε τις πιέσεις για φοροελαφρύνσεις, προειδοποιώντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας του είναι χειρότερη ακόμη… και από της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, ο Ισίμπα εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την πρόταση να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων μέσω της έκδοσης ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, στέλνοντας σαφές μήνυμα επιφυλακής έναντι νέων δαπανών, την ώρα που το κόστος δανεισμού αυξάνεται.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο που δημιουργεί μια κοινωνία και ένας κόσμος με επιτόκια», δήλωσε, αναφερόμενος εμμέσως στη σταδιακή άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων το 2024. «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πλέον ζούμε σε έναν κόσμο με επιτόκια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή – χειρότερη από της Ελλάδας».

Τι ζητάει η αντιπολίτευση

Ο Ισίμπα βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μείωση φόρων, περιλαμβανομένου και του φόρου κατανάλωσης, ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία τον Ιούλιο. Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δείχνει διάθεση να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις, παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, επικαλούμενος τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 2024, καθώς ο πληθωρισμός επέστρεψε στη χώρα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, συνοδευόμενος και από αύξηση των ονομαστικών μισθών. Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει πως γίνεται ακριβότερη η έκδοση νέου χρέους και η πληρωμή τόκων για το υφιστάμενο, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα του Ισίμπα.

Στο 234,9% το χρέος, αλλά…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2025, το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 234,9% του ΑΕΠ – έναντι 142,2% της Ελλάδας.

Η ασίατικη χώρα προορίζει περίπου το ένα τέταρτο του αρχικού ετήσιου προϋπολογισμού της για την κάλυψη των τόκων και των άλλων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους.

…είναι στα χέρια των Ιαπώνων

Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει μια κρίση όπως αυτή της Ελλάδας, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές, ενώ παραμένει και ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πιστωτές, με σημαντικά αποθεματικά σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους και τη στήριξη της οικονομίας, ο Ισίμπα υπογράμμισε πως παρά την αύξηση των φορολογικών εσόδων, το κόστος κοινωνικών παροχών συνεχίζει να αυξάνεται. Όλα αυτά τα στοιχεία, είπε, πρέπει να συνεκτιμηθούν.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδέα να μειώσουμε τους φόρους και να καλύψουμε το κενό στα έσοδα με έκδοση κρατικών ομολόγων», ξεκαθάρισε.