Skip to main content

Κίνα: Συνεχόμενη ενίσχυση της οικονομικής καινοτομίας

Εργάτες χειρίζονται μηχανήματα για την παραγωγή ευφυούς εξοπλισμού οχημάτων, στη γραμμή έξυπνης παραγωγής της εταιρείας Jiangxi Xingzhicheng Automotive Electronics Co., Ltd., στο Βιομηχανικό Πάρκο της πόλης Γκαντζού της νοτιοανατολικής Κίνας. Φωτ. Γιν Τσιτσι

Μια πιο ανθεκτική και δυναμική Κίνα, καθοδηγούμενη από την καινοτομία, θεμελιώνει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προσδίδοντας σταθερότητα και νέα δυναμική στην παγκόσμια οικονομία

Κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, με τη συνεχιζόμενη και αποτελεσματική υλοποίηση ποικίλων μακροοικονομικών πολιτικών, η εθνική οικονομία της Κίνας σημείωσε σταθερή εκκίνηση με ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

H ποιοτική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προσανατολίζεται προς μία νέα και ευνοϊκή τροχιά, με σταθερή πρόοδο στην τεχνολογική καινοτομία και στην βιομηχανική αναβάθμιση.

Η καινοτομία καθορίζει το επίπεδο εξέλιξης της βιομηχανίας. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η προστιθέμενη αξία στον τομέα μεταποίησης με υψηλή τεχνολογία αυξήθηκε κατά 9,7%, ενώ η παραγωγή νέων ενεργειακών οχημάτων, εξοπλισμού τρισδιάστατης εκτύπωσης και βιομηχανικών ρομπότ κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 45,4%, 44,9% και 26% αντίστοιχα.

Οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν απλώς τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της καινοτομίας στη βιομηχανική αλυσίδα, αλλά και σκιαγραφούν την πορεία της κινεζικής οικονομίας προς ένα μέλλον πιο προσανατολισμένο στην καινοτομία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τον γενικό ρυθμό αύξησης των συνολικών επενδύσεων κατά 2,3%, εκ των οποίων, οι επενδύσεις στην κατασκευή αεροσκαφών και διαστημικών σκαφών σημείωσαν αύξηση 30,3%, ενώ οι επενδύσεις στην παραγωγή υπολογιστών και εξοπλισμού γραφείου αυξήθηκαν κατά 28,5%.

Η θετική δυναμική των επενδύσεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας συμβαδίζει με την ενίσχυση των νέων κινητήριων δυνάμεων ανάπτυξης.

Ένα σύγχρονο βιομηχανικό σύστημα που βασίζεται στον συντονισμό της πραγματικής οικονομίας, της τεχνολογικής καινοτομίας, της σύγχρονης χρηματοδότησης και των ανθρώπινων πόρων βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενώ παράλληλα εγκαθιδρύεται σταδιακά ένας υγιής και αποτελεσματικός κύκλος διασύνδεσης από την τεχνολογία, τη βιομηχανία έως τη χρηματοδότηση.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η προστιθέμενη αξία των κλάδων όπως η κατασκευή μη επανδρωμένων έξυπνων ιπτάμενων και η παραγωγή ευφυών συστημάτων μεταφορών αυξήθηκε κατά 49,6% και 25% αντίστοιχα.

Η «τριπλή νέα οικονομία» που χαρακτηρίζεται από νέες βιομηχανίες, νέες επιχειρηματικές μορφές και νέα μοντέλα λειτουργίας ενισχύει την παρουσία της στην εθνική οικονομία, προσεγγίζοντας πλέον το 20%.

Η ραγδαία ανάπτυξη των εν λόγω τομέων αποτελεί αφενός την αναγνώριση της κινεζικής αγοράς προς την τεχνολογική καινοτομία, και αφετέρου αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κινεζικής οικονομίας να αποδεσμευτεί από την εξάρτηση σε παραδοσιακές αναπτυξιακές διαδρομές.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι τοπικές αρχές της Κίνας έχουν εντείνει σημαντικά τη στήριξή τους προς την καινοτομία, με αποτέλεσμα να αναδύονται συνεχώς επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έως τα ανθρωπόμορφα ρομπότ, και από την πολιτική αεροπορία έως την κβαντική πληροφορική, η ιδιωτική οικονομία επιδεικνύει έντονη καινοτομική δυναμική, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ισχυρή ανταγωνιστικότητα στις αγορές.

Στη σημερινή συγκυρία, η Κίνα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μέσω καινοτομίας που έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων νέου τύπου.

Η κινεζική οικονομία αποτελεί έναν απέραντο ωκεανό που είναι στενά συνδεδεμένο με την παγκόσμια οικονομία.

Μια πιο ανθεκτική και δυναμική Κίνα, καθοδηγούμενη από την καινοτομία, θεμελιώνει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προσδίδοντας σταθερότητα και νέα δυναμική στην παγκόσμια οικονομία.