Θολό παραμένει το τοπίο για το κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται ή όχι να μειώσει τελικά τους δασμούς των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και ενω το Σάββατο στη Γενεύη ξεκινούν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου που «έδειξε» μείωση των σχετικών ποσοστών στο 80%, (από το υφιστάμενο 145%) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολιν Λέβιτ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «παραμένει σταθερός στην άποψή του» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να μειώσουν μονομερώς τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα χωρίς παραχωρήσεις από την Κίνα».
«Αυτός ήταν ένας αριθμός που ανέφερε ο πρόεδρος και θα δούμε τι θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου προς τους δημοσιογράφους.
Nωρίτερα, με σειρά αναρτήσεών του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «η Κίνα θα έπρεπε να ανοίξει την αγορά της στις ΗΠΑ», καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν τόσο καλό για εκείνους».
«Οι κλειστές αγορές δεν λειτουργούν πια» πρόσθεσε, ενώ σε δεύτερη ανάρτηση σημείωσε: «Δασμοί 80% στην Κίνα φαίνονται σωστοί. Εξαρτάται από τον Σκοτ Μπέσεντ», παραπέμποντας στον υπουργό Οικονομικών.
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για το εμπόριο αυτό το Σαββατοκύριακο και προέβλεψε ότι οι δασμοί 145% των ΗΠΑ στο Πεκίνο πιθανότατα θα μειωθούν.
Κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Γενεύη
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής σε θέματα εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ θα συναντήσουν τον «τσάρο» της κινεζικής οικονομίας Χε Λίφενγκ στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες.
Πέραν του «τσάρου», η Κίνα στέλνει στην Ελβετία και έναν κορυφαίο αξιωματούχο δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Wall Street Journal.
Η παρουσία δε του αξιωματούχου αποτελεί ένδειξη της σημασίας που θα έχει η διακίνηση φαιντανύλης στις συνομιλίες αλλά και στην ευρύτερη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.
Η συνάντηση αυτή, σχολιάζει το Reuters, ίσως αποδειχθεί, ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας καταστροφικής εμπορικής σύγκρουσης.
Και πράγματι, οι συνομιλίες στη Γενεύη περιγράφονται από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα. Επί παραδείγματι, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, κρίνει τη συνάντηση ως «πολύ ελπιδοφόρα».
Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ήδη πτώση στα ποσοστά αποδοχής του για τους χειρισμούς του εμπορίου, καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πληρώσουν περισσότερα για ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και αμέτρητα άλλα αγαθά που προέρχονται από κινεζικά εργοστάσια.
Από την άαλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει να μετριάσει τα λουκέτα, τις πτωχεύσεις και τις απώλειες θέσεων εργασίας κατασκευαστών που αγωνίζονται να βρουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά των ΗΠΑ.
«Μπορεί να δούμε τα πάντα»
Εκπροσωπώντας την οικοδέσποινα Ελβετία, ο αντιπρόεδρος της χώρας Γκι Παρμελέν που ασκεί επίσης καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, βγήκε από τις ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις που είχε στη Γενεύη με τις αμερικανικές και κινεζικές αντιπροσωπείες γεμάτος αισιοδοξία.
«Είναι ήδη μια επιτυχία», δήλωσε ο Παρμελέν. «Οι δύο πλευρές συνομιλούν… Εάν προκύψει ένας οδικός χάρτης και αποφασίσουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις, αυτό θα μειώσει τις εντάσεις».
«Μπορούμε να φανταστούμε τα πάντα, από μια αμοιβαία αναστολή των τελωνειακών δασμών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων», έως και μία παράταση συνομιλιών ακόμα και τη Δευτέρα. «Αυτό εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη».