Skip to main content

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει τους περιορισμούς Μπάιντεν στα chips τεχνητής νοημοσύνης – Οι αγορές πανηγυρίζουν

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τους κανόνες Μπάιντεν υπερβολικά γραφειοκρατικούς και περίπλοκους - Είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ άλλων οι αραβικές χώρες και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Nvidia

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να καταργήσει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί επί Μπάιντεν στις εξαγωγές chips τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής για το εμπόριο ημιαγωγών.

Την είδηση μεταδίδει το  Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Η κατάργηση του λεγόμενου AI diffusion rule (κανόνας διάχυσης Τεχνητής Νοημοσύνης) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.  Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον κανονισμό όταν τεθεί σε ισχύ στις 15 Μαΐου.

Ο επίμαχος κανόνας, ο οποίος ψηφίστηκε την τελευταία εβδομάδα της θητείας Μπάιντεν, χώριζε τον κόσμο σε τρεις κατηγορίες κρατών ως προς την πρόσβασή τους στα προηγμένα chips AI, με στόχο να αποτραπεί η έμμεση πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογία αιχμής μέσω τρίτων χωρών.

Ανατροπή με φόντο τη Μέση Ανατολή

Η απόφαση έρχεται ενώ ο πρόεδρος Τραμπ προετοιμάζει ταξίδι στη Μέση Ανατολή (13–16 Μαΐου), όπου χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους περιορισμούς που τους εμποδίζουν να αποκτήσουν chips AI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εργάζονται ήδη σε ένα νέο πλαίσιο που θα ενισχύει τον έλεγχο στις εξαγωγές chips, αλλά με διαφορετική στόχευση.

Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο 3,1% μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας από το Bloomberg, ενώ ο δείκτης ημιαγωγών του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας κέρδισε 1,7%. Πηγή δήλωσε πως η ανακοίνωση της νέας πολιτικής θα μπορούσε να γίνει ήδη από την Πέμπτη.

Πιο απλό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αντικαταστήσει τον κανόνα του Μπάιντεν με ένα πιο απλό και πιο ευέλικτο πλαίσιο. «Ο κανόνας AI του Μπάιντεν είναι υπερβολικά περίπλοκος και γραφειοκρατικός και εμποδίζει την αμερικανική καινοτομία», ανέφερε η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου σε δήλωση μέσω εκπροσώπου Τύπου.

«Θα τον αντικαταστήσουμε με έναν πολύ πιο απλό κανόνα, που θα απελευθερώνει την καινοτομία και θα διασφαλίζει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς αλόγιστα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά την περίοδο μετάβασης θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους, ενώ ένα βασικό στοιχείο της νέας πολιτικής θα είναι η στοχευμένη επιβολή περιορισμών σε χώρες που έχουν λειτουργήσει ως ενδιάμεσοι για εξαγωγές προς την Κίνα – όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Nvidia και τεχνολογικοί γίγαντες σε ρόλο παρασκηνίου

Η Nvidia, κορυφαίος κατασκευαστής chips για εκπαίδευση AI μοντέλων, είχε αντιταχθεί σθεναρά στον κανόνα διάχυσης, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί σε τρίτες χώρες ωθούν αυτές πιο κοντά στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς την Κίνα, την οποία εκτιμά ως αγορά $50 δισ. για chips AI τα επόμενα χρόνια. Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία για κατάργηση του κανόνα.

Η ίδια η κυβέρνηση Τραμπ, πάντως, έχει ήδη απαγορεύσει στην Nvidia την πώληση του chip H20 στην Κίνα — απόφαση που στοίχισε στην εταιρεία $5,5 δισ. σε απομειώσεις αξίας.

Οι νικητές και οι χαμένοι του επανασχεδιασμού

Η προσωρινή αναστολή του κανόνα Μπάιντεν θα αποτελέσει ανάσα για χώρες όπως η Ινδία και η Μαλαισία, που δεν υπόκειντο σε περιορισμούς πριν τον Ιανουάριο, όταν τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο Μπάιντεν. Η Μαλαισία ειδικότερα αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά, καθώς η Oracle σχεδιάζει εκεί τεράστια επέκταση των data centers της — επένδυση που απειλούνταν να μπλοκαριστεί από το καθεστώς Μπάιντεν.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της αλλαγής για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Αν και οι χώρες αυτές υπάγονται σε παλαιότερους περιορισμούς εξαγωγών chips από το 2023, η κατάργηση του κανόνα διάχυσης δημιουργεί νέα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Ουάσινγκτον. Το Αμπού Ντάμπι, μάλιστα, έχει δεσμευτεί να επενδύσει έως και $1,4 τρισ. σε αμερικανική τεχνολογία και υποδομές μέσα στην επόμενη δεκαετία — υπόσχεση που έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ του.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επίσημης κρατικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ για τα chips AI, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται κατά την επίσκεψη του προέδρου στην περιοχή.

Η επόμενη μέρα: πολλαπλά καθεστώτα και νέοι κανόνες

Η κατάργηση του κανόνα δεν θα απλουστεύσει απαραίτητα την κατάσταση. Αντιθέτως, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά διμερών συμφωνιών και ειδικών εξαιρέσεων για κράτη-αγοραστές chips, με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλαπλών ρυθμιστικών πλαισίων που οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν.