Skip to main content

Βρετανία και Ινδία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία-ορόσημο

Department for Business and Trade/Handout via REUTERS

Τι προβλέπει η συμφωνία των δύο χωρών

Η Βρετανία και η Ινδία κατέληξαν σε μια πολυπόθητη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών την Τρίτη, μετά την αναταραχή με τους δασμούς που πυροδότησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάζοντας τις δύο πλευρές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αύξηση του εμπορίου τους σε ουίσκι, αυτοκίνητα και τρόφιμα.

Η συμφωνία, μεταξύ της πέμπτης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και στοχεύει στην αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 25,5 δισεκατομμύρια λίρες (34 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2040 με φιλελεύθερη πρόσβαση στην αγορά και χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία ήταν «φιλόδοξη και αμοιβαία επωφελής». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις συμμαχίες και θα μειώσει τα εμπορικά εμπόδια σε αυτή τη «νέα εποχή για το εμπόριο».

Η συμφωνία μειώνει τους δασμούς σε αγαθά όπως τα προηγμένα κατασκευαστικά εξαρτήματα και τα τρόφιμα και συμφωνεί σε ποσοστώσεις και από τις δύο πλευρές για τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Θα επιτρέψει σε περισσότερες βρετανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για συμβάσεις στην Ινδία και θα επιτρέψει σε Ινδούς εργαζόμενους να ταξιδεύουν στη Βρετανία για εργασία, χωρίς να αλλάξει το σύστημα μετανάστευσης που βασίζεται σε πόντους της Βρετανίας.

Και οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης διμερείς συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση ορισμένων από τους δασμούς του Τραμπ που έχουν ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, και η προκύπτουσα αναταραχή αύξησε την εστίαση τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Νέο Δελχί στην ανάγκη να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ινδίας.

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Η συμφωνία σηματοδοτεί το άνοιγμα των αγορών της Ινδίας, οι οποίες ήταν επί μακρόν επιφυλακτικές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, θέτοντας ένα πρώιμο παράδειγμα για την πιθανή προσέγγιση του νοτιοασιατικού έθνους στις συναλλαγές με μεγάλες δυτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σηματοδοτεί επίσης την πιο σημαντική εμπορική συμφωνία της Βρετανίας από τότε που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

«Νέα εποχή»

Οι συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ινδίας και Βρετανίας ξεκίνησαν αρχικά τον Ιανουάριο του 2022 και έγιναν σύμβολο των ελπίδων της Βρετανίας για ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μετά το Brexit.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ήταν άκαρπες, με τη Βρετανία να έχει τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς από την ημερομηνία έναρξης και εκλογές και στις δύο χώρες πέρυσι.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, που εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο, κινήθηκε γρήγορα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία μετά την επανέναρξη των συνομιλιών τον Φεβρουάριο, με τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής μεταξύ των υπουργών εμπορίου των χωρών στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα να είναι αρκετές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Οι δασμοί στο ουίσκι θα μειωθούν στο μισό από 150% σε 75% πριν μειωθούν στο 40% μέχρι το δέκατο έτος της συμφωνίας.

Η συμφωνία καλύπτει επίσης τους κανονισμούς περί κανόνων προέλευσης, δίνοντας πρόσβαση στους κατασκευαστές σε χαμηλότερους δασμούς ακόμη και αν χρησιμοποιούν εισροές από άλλα μέρη.

Και περιλαμβάνει διατάξεις για τον τομέα των υπηρεσιών και τις προμήθειες που επιτρέπουν στις βρετανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για περισσότερες συμβάσεις στην Ινδία. Όσον αφορά τις βίζες, υπάρχουν διατάξεις σχετικά με την κινητικότητα των επιχειρήσεων για να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες να ταξιδεύουν με την εργασία τους. Οι συνομιλίες για μια διμερή επενδυτική συνθήκη δεν ολοκληρώθηκαν παράλληλα με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, αν και συνήφθη συνθήκη για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: Reuters